3.11.11

Territori Socialment Responsable, corresponsabilitat de tots els agents

Un dels tallers del Congrés Europeu del Voluntariat, que tindrà lloc del 9 a l'11 de novembre, girarà al voltant del projecte que es desenvolupa al barri del Raval de Barcelona per esdevenir un Territori Socialment Responsable. Saps, però, què és això deTerritori Socialment Responsable? Aprofundim en aquest concepte!

02/11/2011 - 13:55
Esquema d'un TSR, del document "Territoris Socialment Responsables"
Esquema d'un TSR, del document "Territoris Socialment Responsables"
Des de fa un temps alguns barris, ciutats i fins i tot comarques intenten implicar les administracions públiques, les empreses, les entitats no lucratives, els centres d'ensenyament i d'altres agents per tal de treballar tots plegats per aconseguir un territori més sostenible i socialment inclusiu.
Consideren que no n'hi ha prou amb exigir a les empreses que desenvolupin unes polítiques de Responsabilitat Social (RSE), sinó que tots els organismes i la ciutadania s'han d'implicar en millorar el seu entorn social i ambiental. Aquesta és la proposta dels Territoris Socialment Responsables (TSR): Tots els agents es comprometren a treballar de manera conjunta i activa.
Parlar de TSR posa el focus en la implicació i corresponsabilitat de tots els agents. Al document Territoris Socialment Responsables. Una oportunitat per a la millora del territori, publicat el 2007 pel Consorci per l'Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental amb la col·laboració de Promoció Econòmica de Sabadell, s'indiquen uns punts per definir el que seria un TSR:
- Tendeix a la sostenibilitat
- Afronta proactivament la seva agenda, sobre els principals reptes econòmics, socials o ambientals sota el consens i l'alineació d'esforços.
- Dóna solució a problemàtiques globals i cobreix necessitats no cobertes.
- Impulsa les estratègies col·laboratives i el compromís multilateral.
- Elabora solucions eficients i innovadores que creïn valor per a totes les parts.
- Gestiona els propis actius alineant-los vers una visió sostenible del territori.
Es podria dir que el TSR alinea els diversos interessos de cadascuna de les parts i els encara vers el repte comú del desenvolupament sostenible i competitiu.
Al Raval treballen per esdevenir Territori Socialment Responsable
Al barri del Raval de Barcelona es porta a terme un projecte amb l'objectiu de promoure la millora de l'entorn i la qualitat de vida de les persones, fent del barri un Territori Socialment Responsable. Per aconseguir-ho és imprescindible la implicació de les persones que viuen al barri i dels diferents agents socials, econòmics i culturals que ja estan exercint la seva Responsabilitat Social i motivant a la resta d'agents amb presència al Raval a participar-hi.
S'ha creat un grup motor per definir les línies estratègiques a seguir per crear aquesta marca de Responsabilitat Social. Hi formen part museus, hotels, fundacions, entitats i veïns del barri. Una de les participants és la Fundació Tot Raval, que serà l'encarregada de presentar aquesta iniciativa al congrés.
La primera acció que es durà a terme és recollir les accions de Responsabilitat Social que s'estan desenvolupant al territori amb la finalitat de visibilitzar-les i difondre-les.
Per saber més sobre els TSR, podeu llegir aquesta entrevista a Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social de les Empreses i les Organitzacions, que serà el moderador del taller sobre TSR del Congrés europeu de Voluntariat.