9.11.11

Prop de 500 persones debaten a Barcelona sobre el voluntariat a Europa #Eurovol11

El Departament de Benestar Social i Família i la Federació Catalana de Voluntariat Social presenten els principals continguts del II Congrés Europeu del Voluntariat, que se celebrarà del 9 a l’11 de novembre

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries; la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera, i la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina, han presentat els principals continguts del II Congrés Europeu del Voluntariat, que se celebrarà a Barcelona del 9 a l’11 de novembre.
El conseller Cleries ha destacat que “Catalunya sempre ha estat un referent en l’àmbit del voluntariat i del món associatiu perquè voluntariat i associacionisme són conceptes inseparables”. En aquest sentit, ha concretat que aquesta trobada “ofereix un espai per al diàleg i l’intercanvi d’experiències” i especialment ha destacat la importància del Marketplace, “una experiència pionera a l’Estat que ajudarà a destacar el compromís de moltes empreses amb projectes socials, un compromís que ja existeix en molts casos, però al qual no s’ha donat sovint prou veu”. El Congrés també representa una oportunitat per posar al dia de forma conjunta amb els diferents països europeus la diversitat de polítiques que s’executen per al foment i la promoció de la realitat voluntària i associativa.
El conseller ha destacat també la celebració d’aquest II Congrés Europeu, que pren el testimoni del I Congrés Europeu celebrat també a Catalunya l’any 98. Tal com ha destacat “a Catalunya hem viscut uns anys en què el món del voluntariat no ha tingut l’evolució que mereixia. En el primer tripartit es va derogar la Llei del voluntariat, que havia estat pionera a l’Estat espanyol. En la darrera legislatura, es va intentar impulsar una nova llei massa intervencionista, que per sort no va prosperar. La nostra voluntat ara és donar aire al sector i donar-li tot el suport. Ja anirem veient la necessitat, o no, d’impulsar una nova llei, però si així ho fem serà sempre des del diàleg amb el sector”.
La trobada s’organitza en tres jornades: el president de la Generalitat, Artur Mas, inaugurarà el congrés el proper dimecres al Palau de la Generalitat; dijous se celebrarà la jornada congressual al World Trade Center i divendres tindrà lloc elMarketplace al Museu Marítim de Barcelona.
El congrés reunirà experts de l’àmbit del voluntariat com el director del Centre Europeu del Voluntariat, Martijn Pakker, el secretari general de Volonteurope, Piotr Sadowski, o el director de la Secció de Desenvolupament del Programa de Voluntaris de les Nacions Unides, Ghulam Isaczai, entre d’altres. També hi participaran representants de les principals entitats i empreses com ara Càritas, Creu Roja, el Casal dels Infants del Raval, la Fundació de la Marató de TV3, Fundació “la Caixa”, etc. i s’hi presentaran projectes i polítiques en matèria de voluntariat d’Itàlia, Holanda o Dinamarca.
Unes 500 persones s’han inscrit per participar dels debats i les reflexions que tindran lloc durant la jornada congressual al World Trade Center. Tant les sessions plenàries com els tallers ja han exhaurit les places.
Durant la roda de premsa també s’ha fet balanç del Congrés Obert, un espai virtual que ha acostat els diversos debats del congrés a través de la xarxa i ha ajudat a configurar el marc de treball per al congrés presencial. En aquest procés participatiu hi ha col·laborat una cinquantena de persones tant de Catalunya com de la resta d’Europa i s’han fet prop de 250 aportacions. La directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera, ha destacat que la vocació del Congrés Obert ha estat“acostar el congrés a tothom: entitats, persones voluntàries, empreses, organitzacions, administracions i ciutadans d’arreu del continent, més enllà que puguin assistir o no al congrés presencial”.
El Marketplace, una experiència pionera que uneix voluntariat, administració i empresa
En la darrera jornada del II Congrés Europeu del Voluntariat, el Museu Marítim de Barcelona acollirà el Marketplace, una iniciativa de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Fundació "la Caixa". 
El Marketplace serà un punt de trobada entre empreses, administracions públiques, agents educatius i organitzacions de voluntariat. La iniciativa vol promoure la col·laboració entre el món empresarial i el sector voluntari, afavorint la posada en marxa de projectes conjunts entre empreses i entitats i creant un espai idoni per a generar una xarxa de contactes que permeti posar en marxa nous projectes de col·laboració.
La presidenta de la FCVS, Francina Alsina, que ha destacat que “el voluntariat és un motor de canvi social” ha explicat també que “es tracta del primer esdeveniment d’aquestes característiques que s’organitza a Catalunya” i ha remarcat que també“en aquest cas es tracta d’una iniciativa que neix del món de les entitats socials i no pas de l’empresa, com acostuma a ser habitual en les fires d’aquestes característiques”.
Francina Alsina ha explicat també que el Marketplace tindrà dos grans espais diferenciats: una fira en què es podran conèixer projectes col·laboratius entre el sector privat i les entitats de voluntariat gràcies a una cinquantena d’estands, i un espai formatiu amb tallers i activitats guiades per afavorir el networking.
Empreses com Danone, Ikea, FNAC o MRW comptaran amb un estand al Marketplace per explicar els seus projectes de responsabilitat social. Altres empreses compartiran l’estand amb l’entitat social amb qui més col·laboren. És el cas de TMB amb l’Institut Guttman, COM Ràdio amb la Taula del Tercer Sector Social, DKV amb Intermon-Oxfam, Nestlé i Creu Roja, Futbol Club Barcelona i el Banc dels Aliments, Microsoft i Fundació Catalana de l’Esplai, Pilma i Fundació Yamuna, IBM i Casal dels Infants, entre d’altres.

Font: www.gencat.cat