21.11.11

RSC i administracions

La Xarxa d'Innovació Pública (XIP) presenta un article on reflexiona sobre la Responsabilitat Social de l'Administració Pública (RSA), amb el títol de "RSC i administracions".

Es tracta d'un grup de professionals que s'organitzen d'una xarxa i que es proposen compartir projectes i bones pràctiques, coneixement, i millorar i idear nous serveis amb la resta d’actors públics (ciutadania, proveïdors, etc.) a partir del coneixement de l’Administració. Així mateix, volen encomanar a la resta de personal les ganes d’irradiar idees, propostes i energia per al canvi a l’organització.

He fet aquesta mini reflexió respecte al debat que hi obren:

Entro en continguts amb alguna idea per a reflexionar-hi plegats:

Sovint l’AP es mira les empreses que fan RSE amb satisfacció però sense adonar-se del repte enorme que li planteja. Si algunes empreses prenen uns compromisos amb la societat que fan que superin les expectatives (i per descomptat els requeriments legals), pot l’AP (en termes generals) limitar-se a un mer compliments de les seves pròpies lleis en lloc de plantejar-se l’excel·lència i l’exemplaritat?

Estic convençut que entre el personal de l’AP hi ha una immensa reserva de valors socials i compromisos inexplotats. Malauradament els valors i principis de l’AP sovint no són més que una declaració nominal que no es gestiona proactivament per a alinear la cultura interna i el model d’organització. Podria ser l’RS un enfocament que permetés alliberar aquesta energia interna i posar-la al servei de la comunitat de manera més profunda i decidida, superant tòpics que malbaraten la legitimitat de l’AP i la funció pública?


En el meu bloc sobre RS hi tinc també una línia de reflexió sobre l’RS de les Administracions (RSA) amb articles, reflexions, notícies i recursos sobre com les organitzacions del sector públic incorporen aquest enfocament de gestió en el seu propi funcionament. http://responsabilitatglobal.blogspot.com/p/canal-rsa.html

Us hi podeu descarregar un parell de publicacions que vaig fer fa un parell d’anys:

-Per un territori socialment responsable. Promovent la Responsabilitat Social dels Ajuntaments
-Territoris Socialment Responsables. Una oportunitat per a la millora del territori