3.11.11

Jornada "Building a New State"


  • Aquesta tarda he assistit a la jornada "Building a New State" al Palau Robert de Barcelona, organitzat per Sobirania i Justícia i amb la presència d'experts internacionals.
  • A partir de l'experiència de totes les secessions recents a Europa i al Món, ha quedat clar que la transparència és un dels elements fonamentals en la negociació que cal fer entre els països afectats.
  • Un abordatge socialment responsable de la secessió ha d'evitar perjudicar l'activitat empresarial, cosa que implica que els acords bilaterals amb els principals estats del món es facin abans i no després del dia D per a evitar que els tractats bilaterals quedin inactius o que hi hagi incertesa sobre aranzels i altres aspectes vinculats al comerç internacional.


jmcanyelles JosepMaria Canyelles
Reflexionant sobre l'endemà de la Independència. Què passa amb les pensions o els acords internacionals? j.mp/rU7QIq #catnewstate

ElTemps_actu ElTemps_actu
 by jmcanyelles
Charles E. Ehrlich, membre del Wolfson College d'Oxford, va col•laborar en la creació d'institucions democràtiques a Kosovo #catnewstate


jmcanyelles JosepMaria Canyelles
Preparant el full de ruta per a un #newState amb les aportacions d'experts internacionals @quimtorra


jmcanyelles JosepMaria Canyelles
Jornada "Building a New State", al Palau Robert de Barcelona. Explicant el cas de Kosovo #newState

Durant tota una jornada reflexionarem i debatrem sobre diferents processos recents de construcció de nous estats (Kosovo, Eslovènia) i també de com es planteja aquesta qüestió al Quebec. Hem convidat a diferents especialistes que han estat involucrats en primera línia en l'arquitectura dels nous estats. El Charles E. Ehrlich va formar part de la comissió de les Nacions Unides responsable d'aixecar les bastides jurídiques de Kosovo del 2002 al 2008. L'Ana Stanic va negociar amb les antigues autoritats iugoslaves la separació econòmica a favor d'Eslovènia i el Patrick Dumberry, des de la Universitat d'Ottawa, formula el camí, des d'una perspectiva tècnica, en la construcció d'un estat. El Carles Boix proposarà els fonaments del full de ruta que ha de portar Catalunya a la independència.

T'annexem l'enllaç a l'article "El full de ruta de la independència de Catalunya, a debat" que va publicar dimarts El Punt-Avui sobre la Conferència per si vols donar un cop d'ull.
Hi haurà dos blocs independents: un de matí (de 10:00 h a 13:00 h) i un de tarda (de 16:00 h a 19:00 h). Les places de la sessió de matí estan exhaurides però encara hi ha de disponibles per a la sessió de la tarda.


  • El full de ruta de la independència de Catalunya, a debat
  • En una jornada es dissenyaran els acords que cal negociar amb l'Estat espanyol
  • Es pretén aclarir els arguments tècnics
Quins plantejament tècnic requeriria construir un estat l'endemà de proclamar la independència de Catalunya? La resposta a aquesta pregunta és el que es plantejarà a la primera conferència sobre l'autodeterminació de Catalunya, que es farà el dia 3 de novembre a Barcelona i que és organitzada per Sobirania i Justícia. Hi participaran experts internacionals que dissenyaran el full de ruta que s'hauria de seguir. És a dir, “com s'haurà de fer el contracte de separació amb Espanya” –en paraules de Quim Torra, president de l'entitat– a partir de l'anàlisi dels casos iugoslau, kosovar i quebequès.

Per Torra, temes com ara el finançament i l'espoli ja estan guanyats perquè hi ha informes que demostren que és viable, però hi ha altres qüestions que cal definir quan Catalunya se separi d'Espanya. Per exemple, com planificar la separació de béns, quins límits geogràfics hi ha d'haver, l'amortització d'infraestructures, què passa amb equipaments com ara casernes de la Guàrdia Civil i les repercussions internacionals quant a representació en organismes com ara l'OTAN i la Unió Europea.

Des de Sobirania i Justícia es té clar que la negociació no seria fàcil i que Espanya és un adversari perillós, però es considera que la jornada ha de servir per “desfer moltes pors” i sustentar totes les demandes des del punt de vista tècnic i acadèmic, de manera que no es puguin rebatre els arguments.

Un ‘lobby' internacional necessari

Les ponències aniran a càrrec de primeres figures internacionals expertes en processos similars. Hi haurà Ana Stanic, especialista que va participar activament en la independència d'Eslovènia; Charles Ehrlich, responsable de la comissió constitucional de Kosova; Patrick Dumberry, expert canadenc, i el catedràtic de Princeton Carles Boix, que se centrarà més en el cas català. La presència de figures de renom no és casual, sinó buscada, ja que es considera imprescindible crear un lobby internacional que doni suport a la independència de Catalunya, així com el suport d'amplis sectors socials.