31.10.07

Irresponsabilitat social manifesta

No podem deixar de referir-nos a les obres del Tren de Gran (?) Velocitat, ja que és tot un cas digne d'anàlisi des del punt de vista de la matèria que tractem en aquest think tank.

Tres noves notícies que ens permetran treballar-ho com un 'cas' en àmbits formatius i de reflexió sobre l'RSE...

a) La ministra va ocultar que construïa una estació al Prat. És a dir, l'estació del Prat enlloc de Sants que es va plantejar fa uns dies com a solució davant la crisi, no era una proposta sinó que ja era una realitat: s'estava construint. Millor dit, s'està construint ja que avui, malgrat que han dit que la desmuntaran, els obrers encara l'estaven aixecant. En un cas de manifesta ISC (Irresponsabilitat Social Corporativa) i de deslleialtat institucional, la ministra no n'havia informat ni a l'Ajuntament del Prat, ni al de Barcelona, ni a la Generalitat de Catalunya.

Conscient que els esvorancs feien impossible enllestir l'obra, fa uns 20 dies que va donar l'ordre secreta de construir aquesta estació i descartar l'entrada a Barcelona de moment. Tot amb un objectiu: poder tallar la cinta inaugural el dia 21 de desembre, el dia abans de la Grossa (Loteria). Doncs aquesta sí que n'és de grossa!

b) Els obrers treballen mesos sense cap descans. La mare d'un treballador de les obres del TGV, que ha intervingut en el programa Els matins de TV3, ha denunciat que el seu fill treballa dotze hores diàries sense descans setmanal com a encofrador a les obres de l'AVE al Prat. També ha explicat que aquests treballadors "no tenen vida familiar i no treballen amb totes les facultats degut a l'estrès" que pateixen i ha afegit que aquest ritme laboral "no l'aguanta ningú i fa mesos que treballa a aquest ritme". Per últim, ha dit que "jo em llevo al matí i el meu patir és: no han trucat, no ha passat res", en referència a què les obres del tren d'alta velocitat ja s'han cobrat tretze vides fins el moment. Veure video mare de treballador

c) Malgrat que s'ha dit (finalment) que la seguretat ha de passar per sobre de les presses, les mesures de seguretat són nul·les i qualsevol subjecte amb males intencions, enmig d'aquest desgavell, podria entrar dins el recinte de les obres i fer-hi qualsevol bestiesa. La prova és que un reporter de Catalunya Ràdio, sense 'experiència' en peripècies d'aquesta mena i senzillament tirant pel dret, va entrar dins les obres, va filmar durant tres quarts d'hora, va saludar la gent que hi havia, i fins i tot va fer veure que treballava... "Tothom em va veure, no em van dir res i el més alarmant és que podia haver-hi entrat amb una motxilla i amb altres intencions", denuncia el periodista. Veure el video del periodista

Ens preguntem amb gran tristesa si és possible demanar des dels governs que les empreses actuïn responsablement quan el sector públic (amb noms ben concrets) està actuant de manera que vulnera principis bàsics de l'RSE. Conciliació? Seguretat? Drets Humans? Impacte econòmic en el territori? Impacte social? Diàleg amb els partprenents?

¿Podem demanar a les empreses que exigeixin i controlin unes condicions laborals al llarg de la cadena de subcontractació quan veiem aquest espectacle, el qual solament es justifica per una trista i lamentable data?

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS