13.10.07

Recuperar la Història que presumptes interessos poc ètics han ocultat 500 anys

Fa pocs dies, en les reflexions sobre una notícia (el cirurgià clandestí), vam fer el comentari sobre la catalanitat de Cristòfor Colom. No hi venia gaire a tomb, però la referència a les mentides o dades ocultes durant anys i anys referides a una persona de pell negra de Sudàfrica ens hi van fer pensar.

La història deu ser ben plena de mentides i falsedats llegades per l’interès d’unes parts interessades i ben interessades. Poques, però, prometen ser tan interessants com la del descobridor d’Amèrica. Per l’èxit de la seva aventura i les conseqüències i també per qui era de fet.

En aquell moment, desconeixíem que hi havia noves dades sobre la investigació en marxa. És curiós que en cinc segles no s’hagi mogut abans el tema. I que després a començament del segle XX un historiador peruà, Ulloa, introduís el dubte de la seva italianitat, tampoc s’hagués fet cap esforç per a investigar un tema de tant interès, almenys en la mesura que desmuntava un tòpic. Potser feien falta els instruments tecnològics de què la ciència es pot valer ara per ara, tot i que moltes altres evidències no requerien molta tècnica avançada…

Si aportem ara el tema de nou és perquè avui apareix a la premsa, amb motiu del 515 aniversari de l’arribada de Colom a Amèrica. I al costat de les dades històriques (però que n’hi ha per a tots els gustos) i dades lingüístiques (evidents respecte la catalanitat), apareixen noves dades sobre la falsificació documental, per interessos dels descendents i de la Banca de San Giorgio, el banc genovès que en sortiria beneficiat. Diversos afers ètics i d'interessos molt potents estarien doncs a l’arrel de l’enigma. L'altre gran suposat interès seria la manipulació per ocultar la catalanitat de Colom en favor del domini colonial per part de la Corona de Castella.

Si finalment, amb les proves pendents de l‘ADN, s’acaba de confirmar la catalanitat del descobridor, no només hi haurà motius per a fer reportatges i pel•lícules, sinó també una nova font per a comprendre la història.

Per cert, ara ningú ho diu encara, però si es confirma el fet, estarem davant el cas d’un personatge que era no més ni menys que el germà del president de la Generalitat de Catalunya.
Foto de Colom extreta de la Viquipèdia


Veure reportatge Colón habría falsificado el documento que decía que era genovés (La Vanguardia)

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS