30.10.07

Polèmic video sobre la política de cooperació d'un ajuntament, una invitació a la reflexió

Amb aquest títol, Canal Solidari publica una notícia que volem reproduir en tant que mala pràctica del sector públic, tot estalviant-nos de fer qualsevol comentari.


Una revista va acusar de corrupció amb l'ajuda al desenvolupament a l'alcaldessa de Lasarte, qui és a més presidenta de la comissió de cooperació al desenvolupament de la Federació Espanyola de Municipis. Un video recull la seva reacció.

Redacció (27/10/2007)

El video ha provocat l'empipament d'alguns internautes, persones de l'àmbit de la cooperació i veïns de Lasarte. Més enllà del cas judicial obert sobre una possible malversació de fons, la polèmica la suscita, per les formes i el contingut, el discurs proclamat per l'alcaldessa de Lasarte, Ana Urchueguía, davant el poble de Somoto (Nicaragua), supòsit beneficiari d'ajudes al desenvolupament de l'Ajuntament de Lasarte.

A l'enregistrament l'alcaldessa llança una amenaça contra les persones que van parlar amb els periodistes de la revista Época, amb frases com "Roma no paga traïdors", condicionant així l'ajuda al desenvolupament a l'absència de crítiques per part dels beneficiaris.

Veïns de Somoto escolten en silenci a l'alcaldessa i els plors d'algun nen de la comunitat. Assisteixen després al repartiment d'ajudes que l'alcaldessa, sempre en primera persona, anuncia i atorga en públic, amb frases com "li vaig a fer lliurament –i vull que tregui la foto perquè vaig a posar una exposició en el poble-".

La cinta mostra que durant l'acte l'alcaldessa va lliurar entre els assistents un total equivalent a 14.000 euros i que el 45% d'aquesta quantitat va ser per a un equip de futbol de primera divisió nicaragüenca. A més de la corresponent abraçada del president de l'equip amb Urchueguía, en el video es pot veure també l'anunci de la donació de l'equivalent a 20.000 euros destinats, en paraules de l'alcaldessa, a "peticions personals de gent que anem a ajudar". Altres donacions es donen a organitzacions socials.

Primera part del video

Si vols veure la segona part del video, que recull el repartiment de diners, clica aquí.

Ana Urchueguía és la presidenta de la comissió de cooperació al desenvolupament de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Font: CanalSolidari-OneWorld 2007

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS