7.10.07

El cirurgià clandestí

Hamilton Naki, les mans del primer trasplantament de cor, va morir el 29 de maig del 2007 als 89 anys. La seva mort, condemnat durant gairebé quatre dècades a l'anonimat per la seva condició de negre, ens recorda un dels episodis més vergonyosos de la medicina moderna.

Com a conseqüència del règim racista de l'Apartheid sudafricà no fou ell sinó només Christian Barnard -també sud-africà però blanc- qui a l'any 1967 va rebre tots els honors per portar a terme el primer trasplantament d'un cor humà. Però el cert és que també fou Naki qui va fer possible el que durant segles havia suposat un repte impossible per a la medicina.

Hamilton Naki, un ciutadà de segona, havia abandonat els estudis als 14 anys per necessitat. Però fruit d'una gran constància i capacitat va arribar al cim, tot i que de manera clandestina. Les paraules del cèlebre Barnard, poc abans de la seva mort, ho resumeixin: "Tenia major perícia tècnica que jo mai no hagués tingut. És un dels majors investigadors de tots els temps en el camp dels trasplantaments, i hauria arribat molt lluny si els condicionaments socials li ho haguessin permès".

De netejar gàbies va passar a intervenir en operacions quirúrgiques als animals del laboratori, on va tenir l'oportunitat d'anestesiar operar i, finalment, trasplantar òrgans a animals com gossos, conills i pollastres. De manera encoberta, Naki s'havia convertit en tècnic de laboratori.

Després de l'èxit de la intervenció es va ocultar la seva presència i protagonisme, fins i tot de les fotos. Tanmateix en un fotografia va aparèixer la seva imatge, i es van apressar a indicar que era un mosso de la neteja!

Un cop acabat l'Apartheid, se li féu justícia, amb un reconeixement com a metge honoris causa: "Ara puc alegrar-me que tot se sàpiga. S'ha encès la llum i ja no hi ha foscor", va dir aquest heroi clandestí al rebre en 2002 l'ordre de Mapungubwe, un dels majors honors del seu país, per la seva contribució a la ciència mèdica.
Vist avui en la distància sembla un relat novel·lesc, però no hem de deixar de pensar que és un dels que ha transcendit, un dels molts que la història ha ocultat. També es creu que el mateix Cristòfor Colom tenia la doble condició de català i jueu, fet que va requerir una certa clandestinitat. El primer que ho va alertar fou l'historiador peruà Ulloa veient que la historiografia oficial no quadrava. De fet, com seria possible sinó que Colom es referís a tots els noms de peixos -i així consta escrit- en català, lògicament la seva llengua materna. Amb Hamilton Naki la veritat no es va saber fins al final del règim. No sempre hi ha interès a esbrinar les veritats.

Investigar per recuperar la memòria històrica pot ajudar a entendre millor el present, i en algun cas pot obligar alguna empresa a demanar excuses i a reparar part del mal causat. Perquè el cert és que, malgrat el reconeixement, Naki, un dels majors cirurgians del segle, va sobreviure fins als seus últims dies amb una modesta pensió de jardiner.

Us recomanem la presentació en .pps

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS