27.10.07

És LU que hi ha

La coneguda empresa de galetes LU, de Granollers, ha estat condemnada per la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per haver discriminat una treballadora. Aquesta hi feia funcions de coordinadora i va ser destituïda per l'empresa per haver demanat la reducció de jornada de quatre hores per poder cuidar el seu fill.

Ara la firma de galetes Lu haurà de restituir aquesta persona al seu lloc, després d'haver estat provat que va ser discriminada per raó de sexe. A més, haurà de ser indemnitzada amb 4.200 euros.

Aquesta és una resolució pionera, tal com han fet evident fonts jurídiques, la qual ha tingut lloc havent de revocar la sentència dictada el mes de gener passat per un jutjat de Granollers, en la qual desestimava la demanda interposada per l'empleada de la fàbrica vallesana de galetes. El TSJC, per contra, ha determinat "l'existència en la conducta de l'empresa demandada d'una discriminació per raó de sexe".

S'ha provat que l'empresa inicialment va aprovar la petició de reducció de jornada i l'acumulació de la mitja hora per lactància. Tanmateix, posteriorment i de manera verbal se li va comunicar que se la separava de les seves funcions de coordinadora de línia, i perdent per tant el plus econòmic corresponent, sense perjudici de tornar a col·locar-la al mateix lloc un cop acabés la reducció de jornada. La demanda es va produir en no estar-hi d'acord i fracassar l'acte de conciliació.

La sentència de l'Alt Magistrat indica que apareix amb una "claredat meridiana" que l'"única raó" per la qual aqeusta persona es va veure apartada de les seves responsabilitats va ser "que es va acollir al dret de reducció de jornada per cuidar un menor". En conseqüència el tribunal considera que s'ha produït discriminació i que s'ha vulnerat la Constitució.

Sentències com aquestes són necessàries per tal de fer notar que això de la conciliació i la igualtat d'oportunitats va de debò. Que no es pot quedar en una llei de cara a la galeria. Sorprèn i molt que hagi hagut d'intervenir el TSJC ja que el jutge havia desestimat la primera denúncia. No s'entén com la judicatura pot fer interpretacions tan lliures del marc legal. Ja sabem que la justícia no és una ciència, però tampoc hauria d'estar tan propera a les disciplines artístiques!

Sincerament, ens agafen més ganes de criticar el jutge en qüestió que la mateixa empresa. Moltes empreses tenen unes inèrcies, unes maneres de fer més pròpies d'un altre temps i no s'han parat a pensar ni perquè ho fan: senzillament creuen que si una dona demana reducció d'horari el normal és llevar-li responsabilitats. Així de rudimentari. Per això, unes quantes sentències com aquesta els faran replantejar certes qüestions. Encara que molts ho facin sols per evitar litigis, altres ho aprofitaran com una oportunitat per a fer un salt en la seva cultura corporativa.

I un cop criticada l'empresa i el jutge, cal felicitar el TSJC i sobretot la demandant, perquè no és fàcil portar un cas als tribunals, perdre-ho i continuar la lluita. És una situació difícil perquè després i mentrestant hauràs de compartir el trajecte amb les persones causants... i fins i tot pot haver-hi companys -i companyes!- que no entenguin la teva postura. Per això, cal tenir un gran coratge i estar disposat a poder patir situacions incòmodes durant una temporadeta. La seva valentia, però, té una gran funció social i ajuda a evitar que altres persones s'hagin d'empassar la "galeta". Que les empreses s'hi vagin acostumant perquè és el que toca (és LU que hi ha!).

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS