3.2.13

Noms d'estadis, rambles i vials

Quan es posa el nom d'una empresa a un lloc emblemàtic com un estadi de futbol se somouen molts sentiments. El futbol mou passions i incorpora uns valors, no sols els esportius sinó els de pertinença. Però a més es dóna una altra circumstància, que és el risc que aquesta empresa tingui o pugui incórrer en males pràctiques que puguin ser perjudicials per a la imatge del club o que, com a mínim, facin experimentar un mala sensació a una part de la massa social.

Aquest risc semblava que afectava al fet que un ajuntament pogués posar el nom d'un personatge il·lustre a algun dels seus vials, modificant el nomenclàtor municipal. Però lògicament és diferent retre homenatge a un personatge amb un periple vital tancat, ja finit o al final dels seus dies, que a un personatge en plena activitat.

Això es dóna quan es posa el nom d'un esportista famós quan està enmig de la seva carrera. Vés a saber què pot passar! És clar que un nom es pot posar i treure. Això mateix és el que ha passat a Palma, on l'Ajuntament ha hagut d'eliminar l'afegitó "dels ducs de Palma" del nom de la Rambla ja que el consistori (PP amb majoria absoluta) assegura que és una demanda "generalitzada" dels veïns. Així, es recuperarà el nom original de Rambla.

Ara fa sis mesos, i amb força retard per al que hauria estat desitjable, els socis de World Wildlife Found a l'Estat van acordar amb un 94% dels vot suprimir la figura del president d'honor de l'entitat, que requeia en el rei espanyol Joan Carles I des de la creació de l'entitat al 1968. El motiu va ser la controvèrsia al voltant de la cacera d'elefants del Rei a Botswana, ja que centenars de socis s'havien donat de baixa els darrers mesos en protesta amb la participació del Rei en aquest tipus de caceres. Tot i que les caceres d'elefants són legals i estan regulades a països com Botswana, la majoria de socis de WWF ha considerat que no són compatibles amb la presidència d'honor d'una organització que defensa la biodiversitat del planeta i dedica esforços a protegir la natura i la conservació d'espècies en perill d'extinció 

També coincidint amb els fets de Botswana, l'ajuntament d'Esplugues de Llobregat (PSC) va retirar la imatge de Joan Carles de Borbó de la sala de plens i la substituirà per l'escut de la ciutat. La imatge del monarca presidia la sala de plens, i va ser retirada "per restaurar-la", però quan retorni ja se li buscarà algun altre lloc.

I és que els noms dels vials o les imatges de personatges oficials poden despertar també passions, en certs moments de la dinàmica històrica o política. Darrerament, alguns municipis catalans han rebatejat, ja sigui per decisió oficial o com a acció ciutadana, els vials que porten el nom d'Espanya. Quaranta municipis les van reconvertir en places de la Independència. En aquest cas, no són noms de persones sinó fruit de la situació d'ofec nacional que viu Catalunya.

Per a una organització social, ambiental o esportiva, però també per a una administració municipal, posar noms als vials no és merament una funció concebuda per a diferenciar carrers o per a prestigiar l'organització. Cal tenir en compte molts altres factors. Durant molts anys, els ajuntaments reconeixien personatges de la dreta o de l'esquerra més enllà dels seus mèrits i demèrits en funció de qui exercia el control. Ara apareixen nous reptes, noves inquietuds, nous models de governança, nous models de participació ciutadana... i cal saber gestionar els nous riscos reputacionals. I és d'agrair la celeritat en les rectificacions com també ho seria un major sentit de la prevenció. I pel que fa a WWF, desconeixia que tingués el rei espanyol com a president honorífic, fet que arrenca dels anys de la dictadura i que no s'havia corregit, cosa que em sembla una barbaritat per a una entitat que aspira a mostrar-se independent.