20.2.13

Diàleg entre cultures: el desenvolupament sostenible i l’experiència tailandesa

El proper dimecres 6 de març tindrà lloc a Casa Àsia un diàleg sobre economia sostenible, amb la participació d'un politòleg tailandès i dos professionals que treballen a Espanya per la sostenibilitat des d'àrees com l'agroecologia o l'educació i responsabilitat corporativa.

Sota el títol «Economia de la Suficiència: saviesa tailandesa cap al desenvolupament sostenible» es donaran a conèixer experiències exitoses a Tailàndia, com són els projectes 1 rai 1 san (amb arrossals) i Doi Tung (de cultiu de cafè), i es compartiran d'altres experiències a Espanya i Europa, així com diferents postures sobre el desenvolupament sostenible i la suficiència. L'acte finalitzarà amb una degustació de cafè i arròs provinents dels projectes presentats.


Diàleg entre cultures: el desenvolupament sostenible i l’experiència tailandesa

  • Professionals de Tailàndia i Espanya, provinents d’àrees diverses com les ciències polítiques, l’agroecologia i els negocis, exposaran casos concrets de desenvolupament sostenible portats a terme a Tailàndia sota la teoria de l’Economia de la Suficiència
  • Els ponents debatran sobre com s’entén el desenvolupament sostenible a Tailàndia, on la cultura tradicional i el budisme formen part fonamental de l’enfocament
  • La trobada pretén convertir-se en un diàleg Àsia-Europa en termes de sostenibilitat i suficiència, amb l’objectiu de compartir postures i conèixer perspectives diferents

Entendre la pràctica del desenvolupament sostenible a través de casos reals i compartir punts de vista sobre suficiència, sostenibilitat i responsabilitat corporativa. És l'objectiu de la taula rodona “Economia de la Suficiència: saviesa tailandesa cap al desenvolupament sostenible”, un debat entre un expert tailandès i dos professionals que treballen en desenvolupament local, responsabilitat corporativa i agricultura ecològica a Espanya organitzat per la Universitat de la Cambra de Comerç de Tailàndia —dependent de la Cambra de Comerç de Tailàndia— amb la col·laboració de Casa Àsia. L'acte tindrà lloc el proper dimecres 6 de març, a partir de les 18.30 h, a la seu de Casa Àsia a Barcelona (Avinguda Diagonal 373).

La taula rodona pretén no només intercanviar punts de vista i pràctiques sobre desenvolupament sostenible, sinó també esdevenir un diàleg entre Àsia i Europa, una trobada cultural des de dues perspectives diferents i de la mà d'experts d’àrees diverses com ara les ciències polítiques, l’agroecologia, l’educació i  la responsabilitat corporativa. Es tracta d'un debat per compartir coneixements i experiències que estarà obert a la participació del públic assistent.

Els ponents i el diàleg

El principal ponent de la jornada és el Dr. Somkiat Onwimon, productor televisiu i politòleg àmpliament reconegut a Tailàndia, que serà l'encarregat d'exposar dos casos concrets basats en la filosofia tailandesa de l'Economia de Suficiència: el primer d'ells és Un rai un san[1], un projecte realitzat el 2010 sota l'auspici de la Universitat de la Cambra de Comerç, amb la finalitat de fomentar la independència econòmica i l'autosuficiència dels agricultors de l’arròs tailandesos. Es va portar a terme a diverses zones del país, i els agricultors participants van guanyar en coneixements i productivitat duent a la pràctica un sistema que, alhora, respecta i protegeix el medi ambient ja que utilitza i millora mètodes tradicionals de l'agricultura ecològica.

El segon cas és el de DoiTung, una organització que duu més de 30 anys treballant amb les tribus de les muntanyes del nord de Tailàndia —la famosa zona del Triangle d'Or, frontera amb Laos i Birmània— en un projecte de desenvolupament sostenible basat en la incorporació de la població local en la reforestació, el cultiu de cafè i molts d’altres projectes (tèxtils, d’artesania, cultiu i comercialització dels productes agrícoles, etc.). Es tracta d'una iniciativa, que, a més, ha lluitat durant dècades contra la desforestació i problemes comuns de la regió com el cultiu d'opi, la drogoaddicció i el tràfic de persones, la falta d'aliments i d'infraestructures o fins i tot, al principi, diversos grups armats[2] . Totes aquestes iniciatives s'han realitzat sempre respectant la cultura local i al mateix temps millorant de manera substancial la qualitat de vida dels habitants.

A continuació, prendrà la paraula l'acadèmic i expert en AgroecologIa Dr. F. Xavier Sans, que mirarà de connectar l'economia sostenible amb l'agricultura sostenible i explicarà com Europa ha de progressar cap a un model més sostenible de desenvolupament agrícola. El Dr. Sans exposarà la diferència entre l'agricultura intensiva sostenible de la qual es parla actualment a Europa i com l'agricultura convencional pot i ha de donar el pas cap a l'agricultura ecològica com a repte per plantar cara a l'ideal de sostenibilitat en l'agricultura a nivell global.

Finalment, Heloise Buckland, experta en temes d'educació per al canvi i innovació social, tornarà a casos com el del sector agrícola i l'Economia de Suficiència per unir-los a la importància dels valors i de la cultura a l'hora d'estimular el canvi de sistema i de caminar cap a un futur més sostenible. És el cas del budisme a Tailàndia, o de la penetració d'algunes filosofies orientals a Europa fins al punt d'influenciar la responsabilitat social corporativa. Després de les conclusions, que exposarà també Heloise Buckland, s'obrirà un diàleg entre els participants i assistents sobre els temes tractats durant la jornada.

[1] Nom amb què es va popularitzar el projecte. Un rai equival a 0,16 Ha i un san són 100.000 Baht (moneda tailandesa), corresponent a uns 2.500 €.

[2] Diversos grups armats, assentats durant dècades, des de traficants d’opi fins a guerrilles xineses anticomunistes, han estat presents a la zona des de la fi de la II Guerra Mundial.