16.2.13

“L'Estat espanyol centrifuga el dèficit perquè no vol retallar la seva despesa” destaca Oriol Junqueras al Fòrum Social Pere Tarrés

Oriol Junqueras, al Fòrum Social Pere TarrésAquest divendres va tenir lloc una nova conferència-dinar al Fòrum Social Pere Tarrés. Hauria volgut anar-hi però en aquesta ocasió l'agenda m'ho va fer impossible. Mai he sentit parlar en directe el president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras i en tenia ganes perquè és una persona que aporta continguts i raonaments amb una exposició brillant. Se li nota la seva formació com a historiador de l'economia, i el fet de ser professor universitari i alcalde, segurament el càrrec públic que t'obliga a estar més en contacte amb la ciutadania.

El títol de l'acte era “Superar la crisi social i econòmica decidint el nostre futur” i he aprofitat per mirar el vídeo-resum que ha preparat la Fundació Pere Tarrés. Em sembla inversemblant que de cada tres euros gastats per l'Estat espanyol, un sigui a dèficit. I que mentrestant se segueixin mantenint despeses supèrflues, despeses enormes com la militar, inversions forasenyades per raons del nacionalisme espanyol, duplicació de funcions que ja es fan des de les comunitats autònomes... I encara és més indignant que l'Estat no pagui a Catalunya el que li deu, i obligui a demanar-li crèdit pagant interessos i exercint un major control polític. Sols que l'estat deixés de prendre una quarta part dels diners que s'emporta i no retornen, a Catalunya no caldria fer més retallades.

Us el recomano i també us aporto la nota de premsa:




“L'Estat espanyol centrifuga el dèficit perquè no vol retallar la seva despesa”, ha assegurat Junqueras. I ho ha argumentat explicant que l’Estat espanyol va tenir al 2012 una despesa de  240.000 milions d’euros  i va ingressar 160.000 milions, i que “els ciutadans catalans suportem el 24% del deute”. En aquest sentit, el president d’ERC ha afegit que “L’Estat espanyol centrifuga el deute contra aquells que no es poden defensar, com les administracions autonòmiques i municipals, i les converteix en víctimes de la seva irresponsabilitat”.

Junqueras ha apuntat diferents camins per aconseguir pressupostos a Catalunya sense retallades. Un d’aquests camins suggerits per Junqueras és que “l’Estat renunciï a prendre’ns un quart d’allò que ens i no ens retorna”. Un altre camí es trobaria en els 11.000 milions d’euros de costos financers “que ens deuen i que són l’equivalent a totes les retallades”. Modificar el sostre del dèficit ha estat una altra de les opcions que ha plantejat el president d’ERC juntament amb altres propostes com ara reduir la despesa militar: “L'Estat gasta 47 milions d'euros per dia en despesa militar, amb 12 dies no hi hauria retallades educatives a Catalunya". Junqueras ha conclòs que l’existència d’aquests camins s’han d’explicar a la ciutadania i ha afegit que “tots els camins per eviatar les retallades els tanca l’Estat espanyol”.

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts ha dedicat part de la seva intervenció a esmentar la inversió en educació que realitza el seu ajuntament argumentant que “les prioritats ajuden a modular les polítiques que fem”. També ha fet referència a altres iniciatives que es fan al seu municipi i que ha considerat que s’haurien d’estendre com ara les “clàusules socials en els contractes perquè les entitats del Tercer Sector tinguin avantatge”

Davant d’una audiència formada per més de 160 persones, amb presència destacable de responsables d’entitats socials i representants polítics,  el president d’ERC ha respost a les preguntes sobre com sortir d’aquesta situació amb declaracions com aquesta: "Si volem sortir d'un Estat arbitrari hem d’apel·lar a una de les poques coses que ens queden: la nostra gent". I és que, segons Junqueras, “l’alternativa a la situació actual és l’agonia” i "per incert que sigui el camí que proposem és millor que la certesa del que tenim actualment”.

Per la “Cuina de l’Alberg” de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l’Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d’altres ponents. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, serà la propera convidada del Fòrum Social Pere Tarrés que tindrà lloc el 22 de març.