8.2.13

Benestar Social i Família publica un recull de bones pràctiques empresarials en voluntariat corporatiu

  • Inclou més d’una quinzena d’exemples de la implicació de les empreses en la construcció d’una societat més justa i cohesionada
  • L’objectiu és promoure la col·laboració entre les entitats sense ànim de lucre i el món dels negocis
  • Les accions solidàries permeten assolir més cohesió interna i sentit de pertinença entre els empleats i empleades
 
El Departament de Benestar Social i Família acaba de penjar a Internet la publicació “Empresa i voluntariat a Catalunya. Recull de bones pràctiques de voluntariat corporatiu que es realitzen des de l’empresa”, número 13 de la col·lecció Eines. Es tracta d’una iniciativa de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària que té per màxim objectiu incrementar la col·laboració entre el tercer sector social i el món dels negocis.
 
En el marc d’un augment de l’ètica empresarial i de la responsabilitat social corporativa, cada vegada són més les empreses que duen a terme accions i programes altruistes i solidaris en benefici del conjunt de la societat o d’algun col·lectiu amb necessitats. Benestar Social i Família ha recopilat fins a setze bones pràctiques que analitza en aquesta publicació per tal que esdevinguin referents i font d’aprenentatge per a altres organitzacions.
 
En concret, les pràctiques i empreses incloses són:
 
- Campanya de recollida d’aliments. Esteve
- Programa de voluntariat corporatiu. Esteve
- Dia del Voluntariat. Abertis
- Campanya de recollida d’aliments. Fundació “la Caixa”
- Comissió Cy0’7: el compromís per l’acció social integrat a la gestió i a la cultura empresarials. Contratas y Obras
- Jornada lúdica Junts per a la Integració. Grupo Sifu
- Tallers de formació en la recerca activa de feina. IBM
- Fundació ISS Una Sonrisa Más. ISS
- L’acció social a MRW. MRW
Coaching-tutorització de joves en risc d’exclusió social. Grupo SARquavitae
- Primera oportunitat laboral per a joves immigrants que, en arribar a la majoria d’edat, queden en situació de risc d’exclusió social. Grupo SARquavitae
Path of Service. Timberland
- Promoció del voluntariat mitjançant el Pla director de cooperació i solidaritat. TMB
- Curs de cuina del Grupo Tragaluz i la Fundació Èxit. Grupo Tragaluz
Heart 4 kids. Unilever
- Projecte Vacaciones solidarias, programa Voluntarios Telefónica. Fundación Telefónica
 
Causes i motivacions
La publicació constata com el compromís de les empreses amb el seu entorn i sobretot amb els seus empleats i empleades les motiva i incentiva a plantejar accions que van més enllà del seu àmbit de negoci. Els equips directius consideren el seu personal com l’actiu més preuat, plantegen accions de voluntariat corporatiu per assolir més cohesió interna, per incrementar el sentit de pertinença i, alhora, per contribuir a diferents causes socials.
 
La majoria de pràctiques són de durada determinada, acostumen a comptar amb el suport de diferents departaments de la companyia, en alguns casos els treballadors intervenen en el disseny de l’acció de voluntariat, i les preocupacions se centren en les persones amb menys oportunitats, en causes socials o en la millora del medi ambient. En un parell d’ocasions és una organització no lucrativa la que ha presentat proactivament una proposta i s’ha concretat juntament amb l’empresa.

Publicació "Empresa i voluntariat a Catalunya. Recull de bones pràctiques de voluntariat corporatiu que es realitzen des de l'empresa"