25.2.13

Jornada “Inversions responsables: Empreses i cooperació Internacional al Desenvolupament”

Des de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, es considera que les inversions responsables són claus per procurar una sortida de l'actual crisi econòmica i fomentar la cooperació internacional per al desenvolupament.

Així, en l'actual context, els governs no poden contribuir de la mateixa manera que anys enrere i les empreses i altres entitats privades tenen un paper cadavegada més important en la promoció d'un desenvolupament social i ambientalment sostenible.

Des dels organismes que integren el sistema de les Nacions Unides s’observa que l’impuls d’un creixement econòmic sòlid depèn, en gran mesura, d’un increment de les inversions privades sostenibles, que siguin responsables en termes socials i ambientals. S’ha anat consolidant la noció d’inversió responsable, com una de les dimensions de la responsabilitat social corporativa, i que s’estén tant a la inversió directa com a la inversió en cartera. La inversió responsable comprèn qualsevol procés d’inversió en el qual amb l’anàlisi de rendibilitat econòmica, s’integren sempre criteris socials, ambientals i de bona governança.

Diverses iniciatives auspiciades des d’institucions del sistema de les Nacions Unides han anat concretant els criteris que han de guiar unes pràctiques inversores responsables. Un bon exemple és la inici- ativa dels “Principis d’Inversió Responsable”, i el Pacte Mundial de les Nacions Unides, pensada específicament per a les institucions d’inversió. Les inversions responsables són claus per tal de procurar una sortida de l’actual crisi econòmica i fomentar la cooperació internacional pel desenvolupament. Així, en l’actual context, els governs no poden contribuir-hi de la mateixa manera que anys enrere i les empreses i altres entitats privades tenen un rol cada cop més important en la promoció d’un desenvolupament social i ambientalment sostenible.

PROGRAMA

16’30h. Inauguració
Albert Soria, subdirector general, “Fundació La Caixa”
Eduard Sagarra i Trias , president de l’ Associació per a les Nacions Unides
Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona*

16’45-17’15h. Conferència Inaugural “Inversió inclusiva i responsable: mercats inclusius per a la cooperació internacional al desenvolupament”
Hansin Dogan, subdirector del Istanbul International Center for Private Sector in Development (PNUD) *

17’15-17’45h. La cooperació i la solidaritat e mpresarial: noves aliances público-privades pel desenvolupament
Francisco Javier Garayoa, director del “Foro Español para la Inversión Socialmente Responsable” (Spainsif)
Jordi Castell Massanes, director de Relacions Internacionals, Diputació de Barcelona

17’45-18h. Pausa cafè

18-19h. Bones pràctiques d’inversió responsable. “Del compromís a l’acció”*
Representants de les empreses:
  • Addeco
  • Fundació LA CAIXA
  • Modera: Marta Ribera
19-19’30h. Debat

19’30h. Cloenda Xavier Fernández Pons, professor titular de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona. Director científic del seminari.

* Ponents pendent de confirmació

DATA 7 de març
HORARI: De 16,30h a 20h
LLOC: Palau Macaya Pg. Sant Joan, 108 Barcelona
INSCRIPCIONS
Socis d’ANUE: Gratuït
Públic en General: 10 €
Tel 93 301 39 90
info@anue.org

PDF acte