20.2.13

Jo no vull decréixer; vull créixer d'una altra manera!

Certs sectors alternatius a l'actual model econòmic parlen del decreixement com a proposta que ens ha de permetre superar l'estadi d'esgotament on hem arribat.

El decreixement vindria imposat pels límits al creixement, ja que no és possible el creixement econòmic continu en un planeta limitat. Extrec aquesta cita de la wikipèdia:
El decreixement és un concepte polític, econòmic i social que s'oposa al relatiu consens polític actual sobre el creixement econòmic. El terme decreixement neix a la dècada del 1980 – en part a través de la tesi de Nicholas Georgescu-Roegen – i per la presa de consciència de les conseqüències del consum de recursos naturals per sobre de la seva generació natural en que es basa la societat de consum (que deriva d'un sistema liberal o socialista). 
He de confessar que hi ha en la proposta un element que m'incomoda. Potser es deu a raons estrictament del llenguatge, però un mot que expressi un sentit negatiu ho té difícil per a imposar-se. Ja en tinc prou defensant el sector NO lucratiu o NO governamental, o sentint-me d'una nació SENSE estat, per apuntar-me a un altre carro que s'expressa en negatiu!!

Ja sé que els seus defensors n'argumenten el sentit positiu: seria com quan un riu es desborda i tots desitgem que decreixi perquè les aigües tornin a la normalitat. No és una cosa negativa, sinó necessària. Tot el que vulgueu però la morfologia del mot té un component que el fa negatiu.

Més que cercar un mot que faci trampa, crec que la clau de volta rau en el sentit de la proposta. No es tracta de fer decréixer l'economia sinó de canviar-ne els indicadors. No és que haguem de decréixer, és que hem de créixer en economia responsable, hem de créixer en generació de capital social, hem de créixer en innovació social i sostenible...

El súmmum ja és quan es vol representar amb un cargol. Hem de córrer més, no menys, però córrer en aquells factors que ens faran ser una economia més sostenible. Hem de repensar una economia que creï més valor consumint menys recursos, i que entengui que el valor són moltes altres coses que el diner.

Expandim la responsabilitat social a totes les organitzacions, construïm una economia del Bé comú, canviem la fórmula del PIB, introduïm altres indicadors en la consideració de creació de valor, desenvolupem models de proximitat, innovem socialment, siguem sostenibles, acabem amb l'obsolescència programada, fomentem la satisfacció de necessitats reals i no la creació fins a l'absurd de noves necessitats... el que convingui, però cerquem mots positius, sisplau!