24.2.13

Catalunya redueix el 45% del consum per càpita de bosses de plàstic d'un sol ús en 4 anys


El consum de bosses de plàstic per persona a Catalunya s'ha reduït al voltant d'un 45% des del 2007 fins al 2011, apropant-se a l'objectiu de reducció del 50% establert durant el Pacte de la Bossa l'any 2009. L'Agència Catalana de Residus ha fet públic avui l'últim balanç que certifica que el 2011 es van consumir mil milions de bosses menys que l'any 2007.

Bosses de plàstic


El 28 de juliol del 2009 es va signar un pacte entre el govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i Espanya; el pacte, conegut com a Pacte per la Bossa establia un marc de col·laboració entre l'Administració Catalana i les organitzacions sectorials amb l'objectiu de reduir el consum de bosses de nanses d'un sol ús en un 50% l'any 2012, en relació amb els valors de consum del 2007.

Durant una reunió amb representants de les 65 empreses i associacions adherides al pacte el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha declarat que al tancament del 2011 cada català va consumir 179 bosses d'un sol ús a l'any respecte a les 327 de l'any 2007. A Catalunya, la mitjana global constata que anualment es consumeixen un total de 1.350 milions de bosses d'un sol ús, mentre que fa quatre anys la xifra era de 2.350 milions, és a dir, una diferència de 1.000 milions de bosses menys en un període de quatre anys.

Habitualment les bosses d'un sol ús es consumeixen en el comerç urbà en un 85,2%, i en els supermercats en un 10,7%. L'activitat que concentra més consum de bosses és la compra d'aliments, seguida del comerç mixt, l'equipament de la llar i l'automoció i els carburants, entre d'altres. Segons ha concretat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en un comunicat, aquests establiments han col·laborat en la reducció del consum de bosses aplicant diverses mesures de prevenció, com per exemple el pagament de les bosses.

L'estudi reflecteix un canvi d'hàbits de la població, ja que dos terços de les llars asseguren reutilitzar les bosses per a les escombraries i un terç les reutilitza per fer altres compres, a més l'any 2007 un 31% de la població afirmava no disposar d'alternatives a la bossa de plàstic mentre que actualment aquest percentatge s'ha reduït fins al 4%. A més, un 42% de les llars les recicla correctament al contenidor groc.

Més info: