4.2.13

L'IVA en els menjadors escolars

Deixem anotat en el bloc el tema complex de l'IVA aplicat als menjadors escolars. Les empreses l'apliquen però hi ha entitats no lucratives que se'n consideren exemptes. No és una matèria clara, però el que és evident és que després de tants anys sense un dictamen clar, hores d'ara podria tenir unes conseqüències tan greus com per abocar a la seva desaparició una de les organitzacions del sector dels serveis educatius i de lleure més grans del nostre país.

Aquesta és la notícia de El País i tot seguit el punt de vista de la pròpia Fundació:

El juez investiga un fraude millonario del IVA en los comedores escolares

Imputados los presidentes de la Fundación Catalana del Esplai y de una patronal

La justicia investiga un posible fraude millonario del IVA relacionado con empresas y fundaciones que ofrecen el servicio de comedor escolar y de monitores de los mismos. Las diligencias, abiertas en los Juzgados de Instrucción número 1 del Prat de Llobregat y número 7 de Martorell, deben determinar si existen responsabilidades por un presunto delito económico de estafa contra la Hacienda Pública que, según diversas fuentes, podría superar los 10 millones de euros.

Pedro Ariche, fiscal de delitos económicos, ha reconocido a EL PAÍS que la investigación se encuentra en su tramo final. La instrucción de El Prat de Llobregat se centra en la Fundación Catalana del Esplai —entidad sin ánimo de lucro dedicada a actividades para la infancia y la juventud— y en dos asociaciones (Asociación Catalana de Casas de Colonias y Asociación de Recursos de Servicios de Esplai) que forman parte de su entramado. Por otra parte, en Martorell investigan a 7 i Tria SA, empresa de Sant Andreu de la Barca, propiedad de Josep Oriol Carbonell, fundador y expresidente de la Associació Catalana d’Empreses de Lleure, Educació i Cultura (ACELLEC), patronal del sector. Actualmente, Carbonell es vicepresidente de ACELLEC y presidente de la Federación Estatal de Organizaciones Empresariales de Ocio Educativo y Animación Sociocultural (FOESC).

Las dos investigaciones judiciales están relacionadas con una consulta vinculante de la Dirección General de Tributos del Ministerio de Hacienda, realizada a petición de la FOESC, según la cual se debe aplicar el 21% de IVA en el servicio de monitores de comedores escolares. En plena crisis, la noticia preocupa en escuelas y asociaciones de padres que temen un aumento en la factura. [+]


Comunicat de la Fundació Catalana de l’Esplai


PinyaokEn relació a l’article publicat avui, 4 de febrer de 2103, al diari EL PAÍS, on es relaciona la Fundació Catalana de l’Esplai amb un eventual frau per l’IVA dels menjadors escolars, des de la Fundació Catalana de l’Esplai volem puntualitzar que:
  • Com és conegut, la Fundació Catalana de l’Esplai és una iniciativa sense afany de lucre amb una trajectòria contrastada de 40 anys d’impuls de l’educació dels infants i joves al nostre país, amb voluntat transformadora i d’inclusió social.
  • L’entitat promou centres d’esplai i activitats educatives i de caràcter social, tant dins com fora del marc escolar, posant l’accent en la qualitat, l’equitat i el servei públic; això és, vetllant pels drets dels infants i per a que aquestes activitats no esdevinguin un espai d’exclusió i hi puguin accedir totes les famílies.
  • La Fundació sempre s’ha caracteritzat pel rigor i la transparència de la seva gestió. Es tracta d’un dels valors que la defineix. És objecte d’auditories econòmiques externes anuals, d’avaluacions sobre bones practiques i transparència com les de Fundación Lealtad, presenta regularment  els seus comptes i estats financers al Protectorat de Fundacions de la Generalitat i publica cada any les seves memòries a la seva web.
  • Tal com van recollir diferents mitjans de comunicació fa més de tres anys, el mes d’octubre de 2009, el president de la Fundació Catalana de l’Esplai va ser denunciat pel Sr. Marcos Perea Gallegos, empresari, legal representant de Lleure Programat SL, per considerar que l’actuació de la Fundació era fraudulenta. Aquest procés es troba en fase de diligències prèvies. La Fundació ha demanat el sobreseïment de la causa.
  • Una vegada el Sr. Perea va ser apartat com acusació del cas per part de l’Audiència Provincial de Barcelona, va iniciar una campanya a través d’anuncis en premsa i e-mails dirigits a col·laboradors de la Fundació desacreditant a la mateixa.
  • Davant les greus acusacions de les quals va ser objecte la Fundació Catalana de l’Esplai, la Fundació va interposar una querella per injúries i calúmnies contra el Sr. Perea al Jutjat d’instrucció de Barcelona. Aquesta querella ha estat admesa a tràmit i el Sr. Marcos Perea imputat per la mateixa.
  • La Fundació Catalana de l’Esplai defensa que les fundacions i associacions de caràcter social han de facturar sense IVA els serveis educatius i socials; així com també defensa el dret de les famílies a no haver de suportar el cost addicional que suposaria l’aplicació d’aquest impost.
  • Els articles 20.3 i 20.Uno.8 de la Llei de l’IVA estableixen que les fundacions i associacions de caràcter social són entitats exemptes. Entenem que repercutir l’IVA a les famílies, en el cas de les entitats socials, seria contrari a la llei.
  • Serveis d’Esplai, l’entitat de la Fundació dedicada a les activitats de suport a l’escola, entre les quals els menjadors escolars, té concedida l’exempció de l’IVA per a les seves activitats, per resolució de l’agència tributària amb data 30.04.1996.
  • En definitiva, no hi frau possible quan la Fundació i les entitats de caràcter social aplegades al seu entorn no repercuteixen l’IVA a les famílies i tampoc se’l dedueixen perquè estan exemptes.
Fundació Catalana de l’Esplai


Jornada sobre l' "IVA i les entitats no lucratives" organitzada per Suport Associatiu el dilluns 11 de febrer de 2013 a CENTRE ESPLAI (El Prat de Llobregat) on van participar més de 200 representants d'entitats socials: