24.2.13

El Twitter dels serveis públics

L'existència de les xarxes socials, i especialment del Twitter, fa que puguem comunicar obertament, tant als seguidors com a algun destinatari adhoc, un incident que altrament ens hauríem quedat per a nosaltres i no hauria passat de l'anècdota que expliques als companys de feina o mentre sopes a casa.

Per mitjà de les piulades fins i tot pots transmetre situacions ridícules que vius en la quotidianeïtat. Per exemple, fa uns dies volia comprar unes targetes de Metro a la parada de Plaça Espanya i, com sempre faig, vaig demanar el rebut. El problema va ser que l'expenedor està en un passadís proper a l'entrada i els dies que fa vent el rebut es desplaça dins la safata i no es pot agafar!

És a dir, la safata està protegida per una tapa mòbil que pots apartar per a recollir els tiquets, però hi ha una protecció que fa que sols tinguis accés amb la mà a la part esquerra i no a la dreta. Els bitllets, fets de cartolina, cauen a la zona de recollida, però el rebut, fet de paper més lleuger, és endut pel vent cap a la dreta, on no es pot agafar.

Quina ha estat la solució: m'he acotat, he aixecat la tapa i he bufat per a desplaçar el rebut cap a l'esquerra, davant la sorpresa de la cua, i sobretot d'algun turista estranger que ha degut pensar que aquesta era la manera de recollir els bitllets!

Altres cops he tingut problemes amb els rebuts del Metro. Massa sovint m'he trobat que s'ha acabat el paper. Però hi ha una altra circumstància curiosa: quan el rotlle de paper de rebut està arribant al final agafa una forma que impedeix que caigui a la safata. Ja en vaig parlar: problemes per a obtenir el rebut.

Ara la diferència és que ho pots explicar per Twitter. I a més, resulta que et responen! Et responen en el cas del Metro, no d'altres empreses de transports com Renfe! En tot cas, el que ja desconec és com gestionen aquestes queixes, suggeriments, curiositats... Ara ja ens resulta positiu una mera resposta, però potser en un futur proper els clients i usuaris voldrem més progressos en transparència, gestió i resultats.

Per exemple, m'agradaria saber si s'ha comunicat a l'empresa fabricant dels expenedors i dels rotlles de paper aquest problema del cargolament dels últims trossos. Si no ha estat així, l'esforç d'escriure una piulada seria sols una manera de desfogar-se però no aportaria cap altre valor, alhora que l'empresa de transports sols estaria donant una imatge però no incorporaria cap coneixement ni aprofitaria per a innovar i millorar.

Aquestes són les piulades (en ordre invers):
  1. gràcies resposta. La "mala impressió" no ha estat avui, en qualsevol cas. Avui m'he arreglat sol ;)
  2. Com quan el rotlle de paper arriba al final i els rebuts es cargolen i no es poden agafar i se n'acumulen 5 o 6!! No solució?
  3. Quan a vegades et confessen rient que un problema passa sovint i notes que "no és el seu problema" t'irrita
  4. Agrairia un treballador compromès que et digués 'informaré l'Empresa per mirar de solucionar-ho'
  5. No sé si espera dels treballadors que informin dels problemes però jo sí espero dels treb alguna cosa més...
  6. Expenedor bitllets Pl.Esp: el vent mou rebut dins safata i no es pot agafar! Solució: m'he acotat i bufat!