La Generalitat de Catalunya, el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), la Federació Catalana de Bancs d’Aliments, Càritas i Creu Roja signen un conveni per garantir i millorar el nivell de donacions estables d’aliments dirigits a pal·liar situacions d’urgència social
El Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), les entitats més representatives en la recaptació i distribució d’aliments i la Generalitat de Catalunya han presentat aquesta tarda el projecte de Supermercats Solidaris. Aquesta iniciativa té la finalitat de garantir i millorar el nivell de donacions estables
d’aliments dirigits a pal·liar situacions d’urgència social posant a
disposició de les persones i famílies en situació de pobresa o risc
d’exclusió aliments no comercialitzats. La millora de donatius estables
d’aliments ha de permetre disposar i abastir les entitats socials de
distribució directa, de forma més planificada i més variada. A més, la
varietat dels productes recaptats ajudarà a millorar l’equilibri
nutricional de les cistelles o lots que les entitats ofereixen
gratuïtament a les persones que atenen.
Supermercats solidaris vol contribuir a fer front a l’increment de
les necessitats bàsiques d’alimentació que ha provocat la crisi
econòmica actual. Aquest projecte treballarà per minimitzar els riscos
que poden viure les persones i famílies en situació de pobresa o risc
d’exclusió social.
Els valors que regeixen el projecte són els següents:
- Garantir que les entitats socials receptores
puguin millorar la gestió i la recaptació d’aliments i que aquests es
puguin oferir amb certa estabilitat.
- Potenciar que els lots, cistelles o aliments siguin el més variats possible garantint al màxim l’equilibri nutricional.
- Garantir o promoure la recaptació d’aliments
bàsics de primera necessitat com són la llet, els ous, l’oli, les
llegums, els aliments frescos...
- Garantir la seguretat alimentària dels
productes, mitjançant els protocols que elaborin la Taula de Distribució
Solidària d’Aliments o l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.
- Pal·liar situacions d’extrema pobresa. Alhora,
des de les entitats socials de distribució directa, poder fer detecció i
prevenció de situacions de necessitat social amb coordinació amb els
serveis socials bàsics.
- Augmentar el volum d’aliments i millorar la
capacitat de planificació de les grans entitats recaptadores i
distribuïdores d’aliments.
- Implicar les empreses en aquest projecte de
Responsabilitat Social Corporativa compromès amb les persones i famílies
que pateixen situacions d’exclusió social.
Per part de la Generalitat de Catalunya, han presentat
el projecte Supermercats Solidaris el conseller d’Agricultura,
Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí; la
consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i el conseller
d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. També han participat a l’acte de
presentació de la iniciativa el president de CEDAC, Jaume Rodríguez; el
representant de la Federació Catalana de Bancs d’Aliments, Antoni
Sansalvadó; el president de Creu Roja Catalunya, Josep Marquès, i la
presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès.
Taula de Distribució Solidària d’Aliments
La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General
d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament
d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; l’ICASS del
Departament de Benestar Social i Família, i de l'Agència del Catalana
del Consum del Departament d’Empresa i Ocupació, juntament amb les
principals organitzacions socials que gestionen bancs d'aliments i les
patronals del sector alimentari, van constituir el juliol de l’any
passat la Taula de Distribució Solidària d’Aliments amb l’objectiu de
millorar i potenciar els serveis de distribució d'aliments a persones
que pateixen situacions d’urgència social i d’exclusió social.
El projecte Supermercats Solidaris dóna resposta a algunes de les
línies principals d’actuació de la Taula, que vetlla per a la
conscienciació a les empreses per augmentar les donacions, la millora en
l’aprofitament de les minves alimentàries i l’optimització dels
aspectes organitzatius dels serveis de distribució directa d’aliments.
Font:
gencat.cat
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada