25.3.13

Si Niño Becerra la torna a encertar...

Ahir vam poder veure l'entrevista a Santiago Niño Becerra: apunts de futur (TV3). Les seves afirmacions mai deixen indiferent. En les seves previsions de futur, ens diu que la crisi acabarà entre el 2020 i el 2023 i que a Espanya tornarem a les xifres de PIB que teníem al 2001, però amb estàndards de vida dels anys 80.

Niño Becerra, catedràtic d'Estructura Econòmica de l'Institut Químic de Sarrià, ens diu també que no es podran generar llocs de treball per a l'actual població activa espanyola, que és de 23 milions de persones. Anem cap a una societat on un 30% treballarà moltes hores al dia, un altre 30% treballarà a temps parcial i en treballs precaris i un altre 30% no treballarà pràcticament mai.

Com a conseqüència va pronosticar que sobren cinc o sis milions de població activa, ja que no hi haurà feina per a tothom. Llàstima que en fer aquesta afirmació correlacionés aquest "sobrant" amb les persones immigrants. Entenc que la seva provocació passi per parlar amb una contundència molt agraïda per als mitjans de comunicació, però afirmar que sobra gent i identificar qui són no em sembla gaire ètic.

Fet aquest matís, Niño Becerra no fa més que pronosticar l'anomenada societat dels tres terços, una previsió de model sociolaboral contra el qual semblava que es pogués lluitar, però que amb l'actual crisi torna a dibuixar-se com a un possible futur. Un futur fotut!