7.3.13

Una Assemblea Parlamentària a Nacions Unides per trencar el monopoli nacional de la democràcia

“una assemblea parlamentària comportaria un empoderament de la ciutadania en el seu dret a decidir”

L'Associació Projecte Governament Democràtic Mundial (apGDM), organització catalana associada al Moviment Federalista Mundial, ha engegat aquests dies a Catalunya la campanya per aconseguir la creació d'una assemblea parlamentària de les Nacions Unides, que esdevindria un parlament mundial que donaria veu als ciutadans en l'àmbit supranacional.


Connectar la ciutadania amb la presa de decisions a nivell mundial. Segons els organitzadors de la iniciativa, aquest parlament "pretén ser el primer pas cap a la construcció d’aquesta necessària relació entre ciutadans i la presa de decisions. Pretén, així, fer que la democràcia estigui en mans de la ciutadania".


La 'Petició per a l'Establiment d'una Assemblea Parlamentària a les Nacions Unides' ja té signataris en més de 150 països i declaracions de suport de molts parlaments regionals del món. Els impulsors de la campanya a Catalunya volen aconseguir el suport del Parlament i del Congrés.

parlamento-europeo

L’apGDM (Associació Projecte Governament Democràtic Mundial), organització catalana associada al Moviment Federalista Mundial i membre de la FOCIR va endegar ahir a Catalunya la campanya UNPAUn acte de presentació al Pati Llimona donà el tret de sortida a una campanya que vol donar veu als ciutadans a un nivell supranacional. La “Petició per a l’Establiment d’una Assemblea Parlamentària a les Nacions Unides” ja té signataris en més de 150 països i declaracions de suport de pràcticament tots els parlaments regionals del món. Els impulsors de la campanya a Catalunya i a l’Estat espanyol volen aconseguir el suport del Parlament catàlà i espanyol.

Si fins al moment, històricament els Estats-Nació han monopolitzat l’ús de la democràcia, la creació d’una Assemblea Parlamentària de Nacions Unides pretén ser el primer pas cap a la construcció d’aquesta necessària relació entre ciutadans i la presa de decisions. Pretén, així, fer que la democràcia estigui en mans de la ciutadania.

La Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) va voler donar suport a la campanya i organitzà el mateix dimarts 5 de març un esmorzar per a periodistes. L’objectiu era donar a conèixer als mitjans les línies d’acció que persegueix la campanya. Ho va fer de la mà de Fernando Iglesias, president del Moviment Federalista Mundial i impulsor de la campanya UNPA a Amèrica Llatina, acompanyat de Joan Marc Simon, coordinador de la campanya a Catalunya i Mònica Sabata, presidenta de la FOCIR.

Fernando Iglesias va remarcar la necessitat de prendre mesures davant dels problemes globals que es generen en un món cada cop més connectat i interdependent. Com a catalans, i fins i tot com a europeus, tenim en l’actualitat una influència molt limitada sobre la majoria de decisions que ens afecten. És per això que el seu discurs es vincula directament amb el moment que viu Catalunya. El reclam de la capacitat d’exercir el dret de decidir a nivell global és el mateix que es dóna a nivell local a casa nostra.

En conclusió, i amb paraules d’Iglesias, “una assemblea parlamentària comportaria un empoderament de la ciutadania en el seu dret a decidir”.

L’UNPA pretén ser una institució complementària a l’Assemblea General de Nacions Unides, que representa els estats. Per bé que començaria essent un òrgan consultiu es configuraria com una institució que podria anar guanyant poder legislatiu seguint el model del Parlament Europeu.

En paraules d’en Fernando Iglesias, es cerca crear una Assemblea Parlamentària amb menys poder que el Consell de Seguretat però molt més potent en les seves resolucions i aplicabilitat de les mateixes. Una Assemblea que desconcentri el poder nacional i reformi les estructures internacionals, tot esdevenint el catalitzador del canvi democràtic. Una assemblea que reparteixi el poder.

El procediment de creació seria fàcil. No requeriria reformar la Carta de Nacions Unides. Es proposa una votació de l’Assemblea General o la redacció d’un tractat internacional entre governs, el qual podria donar peu a la conformació d’un Parlament Mundial.

Aconseguir unes relacions internacionals democràtiques en el sentit més ampli del terme, esdevé així, cada cop més, una utopia realitzable.

Per a més informació us recomanem un article escrit per Joan Marc Simon, membre de l'apGDM, associació catalana associada al MFM des del 2012, que treballa a favor de l'empoderament i presència de la societat civil organitzada en els òrgans de presa de decisió globals. La seva feina és imprescindible per a la configuració d'una agenda internacional en la que la ciutadania mundial esdevé un actor més de ple dret.

Recull de notícies