9.3.13

A Catalunya l'electricitat podrà ser més barata i sostenible amb el nou estat



Fa tres mesos explicàvem que el sistema elèctric de Catalunya serà més competitiu i sostenible. Antoni Tahull, enginyer industrial amb 40 anys d'experiència en el sector elèctric, desmentia que el nou estat català pugui tenir problemes de capacitat elèctrica per a satisfer les necessitats pròpies.

Aquest és un tema d'actualitat, no solament per raons de sostenibilitat, sinó també per dues altres raons: la crisi i la transició nacional. El sobrecost elèctric que es paga en energia al sistema espanyol suposa una dificultat afegida per a sortir de la crisi econòmica. Per altra banda, se sospita que un estat espanyol ferit en el seu orgull podria pretendre "desendollar Catalunya" de l'accés a l'electricitat, però de fet per a les empreses catalanes la independència els suposaria un cost més baix i també el medi ambient en podria sortir beneficiat. Fins i tot es podria exportar electricitat a altres països.



Ara, en fase d'espera sobre quina estratègia energètica pren el govern espanyol, el responsable d'Energia del Govern reclama que es determinin primes a les renovables per equiparar la seva rendibilitat a les energies del règim general: una Catalunya independent no tindria dèficit de tarifa elèctrica perquè la producció seria més barata.



Segons informa ACN, el director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, ha assegurat que una Catalunya independent no tindria un dèficit tarifari elèctric com el que arrossega l'Estat, que supera els 24.000 milions d'euros. Palacín ha argumentat que hi ha estudis que mostren que el cost de produir energia a Catalunya és entre un 15% i un 20% inferior a la mitjana de l'Estat.

El mal govern del Govern espanyol

En una conferència organitzada per l'IESE i Price Waterhouse Coopers sobre la reforma del sector elèctric, Palacín ha carregat contra el "problema cada cop més gran" que representa el mal funcionament del sistema elèctric a l'Estat. "Necessita una gran reforma integral i el govern espanyol no pot continuar posant pedaços", ha assenyalat el director d'Energia. Palacín ha criticat que el govern espanyol encara no ha donat a conèixer les línies estratègiques de la nova reforma i que l'únic objectiu de l'executiu sembla que és "acabar amb el dèficit tarifari", mentre els decrets llei que aprova el Consell de Ministres "estan afectant tots els sectors de l'economia, se centren en el curt termini i no tenen visió de futur ni cap anàlisi de cost-benefici sobre les energies renovables".

Les indemnitzacions als alts directius de les elèctriques es carreguen al dèficit tarifari

"El dèficit tarifari no és el que ens venen", ha defensat Palacín, que ha indicat que "l'únic origen del dèficit no són les renovables, ja que hi ha energies regulades amb una retribució molt gran en relació al servei que presten". Palacín també ha recordat que les indemnitzacions als alts directius de les elèctriques es carreguen al dèficit tarifari. "El motiu del dèficit és que el govern espanyol no vol traspassar als clients el cost real de l'energia, però tampoc posa mitjans per arreglar-ho i només va posant pedaços", ha sentenciat.

Catalunya fa tard amb les renovables 

"No podem desenvolupar les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) eòliques, però no només per l'oposició de grups ecologistes, sinó per la manca d'infraestructures d'evacuació de l'energia", ha conclòs. Palacín ha explicat que la instal·lació d'aquestes infraestructures s'haurà de negociar amb el govern espanyol, ja que depèn de plans a nivell estatal. El director ha recordat que una de les assignatures pendents de Catalunya a nivell energètic és el desenvolupament de les renovables.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Asi y como la producira la energia? con placas solares? Donde esta ese potencial q tiene? Cmo no sea comprando gas natural o carbon.

Josep Maria Canyelles ha dit...

Puig diu que la factura de la llum podria ser més barata amb la independència. El conseller recorda que “s’està carregant a la tarifa elèctrica conceptes com la reconversió de la mineria del carbó”. http://politica.e-noticies.cat/puig-diu-que-la-factura-de-la-llum-podria-ser-mes-barata-amb-la-independencia-96218.html