11.6.09

Presumpte cas de corrupció a SOS Racisme


L'estructura francesa de SOS Racisme es troba en aquest moment sota sospita de corrupció per desviació de diners a un diputat socialista que va ser fundador de l'organització. Llegim avui al Periódico el següent:

Detinguda a París la cúpula de SOS Racisme per corrupció
ELIANNE ROS
PARÍS

La policia francesa ha detingut el president de SOS Racisme, Dominique Sopo, i cinc membres més de la direcció d’aquesta oenagé per interrogar-los en relació amb un cas de presumpta desviació de fons als comptes del diputat socialista Julien Dray. Antic portaveu del partit, Dray, de 54 anys, és un dels fundadors d’aquesta oenagé contra la discriminació racial, que es va fundar l’any 1984.

Conegut per la seva debilitat pels rellotges de luxe, el dirigent socialista és investigat des del desembre del 2008 per haver ingressat diners procedents de l’oenagé i d’associacions que hi estan vinculades. Està previst que el diputat, protegit per la immunitat parlamentària, presti declaració davant la justícia a finals de mes.


Ara que feia uns mesos que cap ONG important havia aparegut davant l'opinió pública per un escàndol, tornem de nou a posar en perill la credibilitat del sector de la solidaritat.

Per ara solament podem parlar de presumpte cas de corrupció, i tant de bo que no fos un cas real de conducte il·legal i que tot es degués a un error informatiu. Tant de bo.

Llegim al web de SOS Racisme Catalunya que "El 1989 es va fundar a Barcelona la primera associació de SOS Racisme de l'Estat espanyol: SOS Racisme-Catalunya. El projecte va ser impulsat en un primer moment per un petit grup molt heterogeni de persones procedents del grup francès de SOS Racisme França, de la Joventut Socialista de Catalunya i del sindicat UGT."

Prestem especial atenció a l'autonomia de cada organtització territorial de SOS Racisme: "Al 1992 es funda la Federación de Asociaciones de SOS Racismo del Estado espanyol, on SOS Racisme-Catalunya sempre ha tingut un pes rellevant. Les diferents entitats de SOS Racismo compten amb la seva pròpia independencia, estatutària, pressupostària i de pla de treball, treballant conjuntament aquells temes de rellevància estatal i elaborant el Informe Anual sobre el racismo en el Estado español".

Fem tot el suport al SOS Racisme que coneixem, al que tenim més a prop amb el desig que la 'marca' no se'n vegi afectada:

SOS Racisme Catalunya és una associació no governamental que lluita des del 1989 en defensa dels drets humans des de l’acció antiracista. Independent, democràtica, de base, pluriètnica, progressista; mitjançant la no violència activa, reivindica l’eradicació completa del racisme i la xenofòbia en tots els àmbits de la societat i en tots els estrats socials. Igualment denuncia qualsevol vulneració de drets fonamentals, treballant per un model de societat que estableixi la igualtat de drets i d’oportunitats, universalitzant així el concepte de ciutadania. A més, pretén difondre el discurs antiracista a Catalunya com un element més en la lluita en defensa dels drets humans.


Com a comentari final, que hem fet en altres ocasions davant situacions similars, defensem que les ONG o ONL, com qualsevol empresa o organització, privada, pública o social, faci una gestió proactiva de la seva responsabilitat social i no es limiti a deixar els aspectes ètics, de transparència, de gestió de l'impacte i de diàleg amb partprenents com unes matèries implícites ja incorporades en els valors propis. Malgrat que hi ha progressos, sovint vinculats a la millora de la qualitat i a la sistematització de processos interns, encara manca consciència sobre com gestionar un model propi d'RSO.

Per cert, el web de SOS Racisme França no fa cap comunicat ni explica res al voltant del cas.

Notícia a la Vanguardia: SOS Racisme, investigada por un desvío de fondos a un diputado socialista