25.6.09

En la situació actual, creus que treballar assegura l'accés a la ciutadania?

Els dies 14 i 15 de juliol va tenir lloc el Congrés Treball i Ciutadania d’ECAS a l’Auditori ONCE de Barcelona. En el procés de participació online per a fer una construcció conjunta dels continguts del Congrés es demanava de respondre a una pregunta, de la qual transcrivim la resposta que Responsabilitat Global hi va donar.

En la situació actual, creus que treballar assegura l'accés a la ciutadania?

Treballar és una condició gairebé sine qua non per a accedir-hi. Però no n'és cap garantia. La raó ve donada pel fet que, a diferència d'anys enrere, la feina no dóna la identitat (se cerca per altres bandes).

Si hom no sap trobar altres experiències que li aportin un major sentit a l'existència, hom cau en un hedonisme que allunya no només dels compromisos socials sinó fins i tot de valors socials que fins fa poc havien estat centrals.

Aquesta desconnexió emocional de la comunitat fa que s'afebleixin tant els deures com els drets, i la ciutadania esdevé una característica d'un segment de la població enfront d'un altre que l'ha perduda, ja sigui perquè no té treball o perquè aquest ha perdut tota centralitat en els seus valors.

Josep Maria Canyelles. Responsabilitat Global