2.6.09

Medi Ambient i Habitatge presenta la Guia de Bones Pràctiques per al reciclatge de vehicles fora d'ús

# El manual és producte del conveni de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya i el Gremi de Recuperació de Catalunya

# La Guia pretén consolidar el coneixement i les bones pràctiques del sector per millorar-ne la gestió des del punt de vista ambiental i competitiu

# Una altra actuació del Departament per fomentar el mercat del reciclatge és la Xarxa Compra Reciclat

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha presentat avui en el marc del Saló Ecocity & Industry 09 la Guia per al reciclatge de vehicles fora d’ús, un manual de Bones Pràctiques fruit del conveni de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya i el Gremi de Recuperació de Catalunya. La presentació ha tingut lloc en el marc de la III Trobada Nacional de Recuperació, convocatòria bianual que és ja un referent en el sector.

L’Agència de Residus ha inaugurat una col·lecció de guies de Bones Pràctiques específicament adreçada a aquest sector; la primera se centrava en la recuperació de palets i embalatges de fusta, la segona és la que avui s’ha presentat sobre vehicles fora d’ús, i les pròximes tractaran sobre la recuperació de metalls i de paper.

A la Unió Europea es donen de baixa, aproximadament, uns 13 milions de vehicles a l’any, molts dels quals no són gestionats de manera ambientalment correcta. El problema principal dels vehicles un cop deixen de ser utilitzats és que contenen residus perillosos, com ara líquids de fre, olis, bateries, etc., que han de ser tractats d’una manera determinada. A més, contenen altres tipus de materials (plàstics, pneumàtics, vidres, etc.) que poden ser perfectament reciclats per a un nou ús. La intervenció de tots els agents implicats és fonamental, ja que la normativa determina que l’índex de recuperació i reciclatge, l’any 2015, s’ha de situar com a mínim en el 85% del pes mitjà per vehicle i any.

L’any 2008, es van desballestar a Catalunya al voltant de 102.000 vehicles fora d’ús en algun dels cent dotze Centres Autoritzats de Tractament (CAT) existents. Aquesta Guia vol ser una eina de consulta, reflexió i treball per als responsables d’aquestes empreses recuperadores perquè incorporin criteris ambientals en la seva gestió, i perquè aprofitin les oportunitats de prevenció de contaminació que puguin aplicar en el seu dia a dia.

La recuperació dels residus com a matèries primeres és clau per a la economia, ja que, a partir de la recuperació, el residu s’incorpora de nou a la cadena productiva amb tots els beneficis econòmics que això comporta. I això significa noves oportunitats i noves economies. D’altra banda, en la línia de l’impuls del mercat del reciclatge, l’Agència de Residus de Catalunya també és present en la fira Ecocity amb un estand propi de la Xarxa Compra Reciclat, de la qual és promotora, acompanyada de vuit empreses adherides a la Xarxa que ofereixen diferents productes reciclats, reciclables i/o biodegradables.

La Xarxa Compra Reciclat és un espai virtual de trobada entre oferents i demandants de productes reciclats, reciclables i/o biodegradables que pretén dinamitzar el mercat d’aquests productes. Disposa d’un catàleg amb més de 340 referències de productes reciclats. La Xarxa es va crear l’any 2006 fruit d’un conveni entre l’Agència de Residus de Catalunya, les entitats municipalistes (Associació Catalana de Municipis i Comarques, Federació de Municipis de Catalunya, Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i del Tractament de Residus) i el sector empresarial (Foment del Treball, Pimec i Consell General de Cambres de Catalunya) a fi de crear un nucli de connexió entre els diferents agents implicats en el mercat del reciclatge. Més informació a: http://xcr.arc.cat.

> Guia