23.9.08

Les dones ocupen només el 8,8% dels càrrecs de màxima decisió de les empreses catalanes

Només el 8,8% dels càrrecs dels òrgans de govern i màxima decisió de les quatre-centes primeres empreses catalanes estan ocupats per dones, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona. L'estudi, titulat "La presència de les dones en el món empresarial català", indica que el 70% de les quatre-centes principals empreses catalanes no té cap dona en els màxims càrrecs de govern. Les dades, doncs, ens mostren una presència de la dona en la direcció de les empreses francament baixa.

El president de la Cambra de comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha recordat que un dels objectius d'aquest mandat és incorporar les dones a les tasques directives i ha dit que en el primer trimestre del pròxim any convocarà l'administració central i autonòmica, l'empresariat i la societat civil per a debatre aquest tema.


L'etern paper d'eficaç
· El 17,7% de les dones que tenen càrrecs directius són secretàries de consell
· La presència femenina en els òrgans de govern de l'empresa catalana es limita a un 8,8%

Actives, resolutives, amb capacitat i competència de dur a terme una feina, la de secretària. Així són la majoria de les dones que al llarg dels temps s'han ocupat d'organitzar l'agenda dels alts directius d'empreses, institucions, entitats... Sembla com si les dones hagin estat predestinades a assumir aquesta tasca, perquè són pocs els homes que han sigut secretaris, tot i que n'han existit i alguns de molt influents.

No ens hauria de sobtar, doncs, que on hi ha més presència femenina en els òrgans de direcció de les empreses catalanes sigui en el càrrec de secretària del consell de direcció o d'administració. Aquest col·lectiu de dones executives lidera el 8,8% de presència femenina als òrgans decisoris de l'empresa catalana, segons l'estudi que ha realitzat l'Observatori Dona i Empresa de la Cambra de Comerç de Barcelona. Dit d'una altra manera, dels 2.235 càrrecs directius a les 400 principals empreses de Catalunya, només 197 estan ocupats per dones i d'aquestes un 17,7% són secretàries.

I no serà per manca d'oportunitats que tenen les empreses d'incrementar aquesta presència femenina perquè, paradoxalment, a mesura que augmenta la dimensió de l'empresa, hi ha menys dones en càrrecs de govern i de màxima decisió. Reduint la mostra de l'estudi a les 16 primeres empreses catalanes que cotitzen en borsa, el percentatge de dones en càrrecs de màxima responsabilitat és només del 4,2% i, també en grans empreses, només se salven les empreses familiars que sí que tenen un lloc per a la dona. Si s'ordenen les empreses analitzades per la seva representació femenina s'observa que de les 15 primeres dues terceres parts són d'origen familiar.

En aquest capítol, destaca la firma Teyco, una empresa familiar fundada el 1963, dedicada a la construcció i promoció immobiliària i en la qual sis alts càrrecs directius estan ocupats per dones.

Sense caure en tòpics, la trajectòria de treballs que ha dut a terme l'Observatori de la Cambra mostra com s'està produint una fuita de talent molt gran de dones professionals ben preparades i amb experiència, ... [continuar llegint notícia a l'Avui]


Veure notícia a la Vanguardia

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS