29.9.08

La banca espanyola va vendre bons de Lehman com a productes segurs

Greu irresponsabilitat si resulta que algunes entitats financeres no sabien ni on havien invertit els seus -és a dir, els nostres- diners. I ara apareixen les dades segons les quals les entitats financeres van assegurar a la seva clientela que en cap cas acabarien perdent el capital invertit. La fallida de Lehman Brothers ha evidenciat que la crisi financera internacional ha agafat a tothom i que continua augmentant l'efecte de bola de neu donant lloc a una incertesa i desconfiança mai vista en els nostres temps.

El fet que la banca hagi col·locat entre la seva clientela els bons i altres productes estructurats de Lehman com si es tractés d'una inversió que no tenia cap mena de risc suposa una pèrdua fonamental de confiança, una destrucció de reputació, una mostra d'irresponsabilitat social i empresarial i un greu atemptat a l'estabilitat macroeconòmica.

Llegim al Periódico que a l'Estat espanyol, la majoria d'aquests productes s'han col·locat a la banca privada i entre els famliy office, les societats d'inversió familiars de les grans fortunes. També en fons d'inversió de renda fixa. Però la major part es va vendre a través d'entitats com Banif. La banca privada del Santander acumula una inversió que pot superar els 500 milions d'euros, si bé l'entitat guarda silenci sobre quina és la quantitat. Citibank, Altae, la firma de banca privada de Caja Madrid i altres gestores de patrimoni poden haver reunit recursos superiors als 1.000 milions d'euros. Fonts d'una entitat bancària, no obstant, adverteixen que la col.locació dels productes de Lehman està més generalitzada entre la banca espanyola, inclosa la minorista.

Si entre les grans empreses, la sacsejada que va produir a l'economia els escàndols de les punt com, Enron, i fins Parmalat a Europa, va reforçar i accelerar el desenvolupament de la Responsabilitat Social Corporativa, és evident que ara toca una altra tongada de major desenvolupament però en aquesta ocasió focalitzada en el sector que detenta el veritable poder que és el financer.

Òbviament, però, aquest aprofundiment de l'RSE en el sector financer ha de prendre un caràcter complementari a les mesures de regulació que hauran d'emprendre els poders públics i haurà de servir fonamentalment per a reconstruir les relacions amb els grups d'interès i la societat en general i per a reconstruir la malmesa reputació.

La crisi no ha vingut motivada per la indústria ni per les empreses, amb excepció del món de la construcció, sinó que té un nom ben clar en la banca. Això implica que l'onada regulatòria que es derivarà de la situació actual afectarà de ple al sector bancari i limitadament o gens a les empreses no financeres. Serà lògic que sigui així.

"La principal conseqüència de la crisi financera serà el reforçament de la supervisió i del govern corporatiu. És inadmissible que els consellers i alts directius no coneguessin els seus propis productes, i que els reguladors els aprovessin sense entendre'ls tampoc", opina Aldo Olcese, responsable de la secció de ciències economicocomptables i financeres de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres.

L'altra conseqüència serà la pèrdua de pes dels Estats Units en l'economia global, així una pèrdua de prestigi i pes polític per a poder liderar un curs de la història que ja se'ls escapa definitivament. Ens falta perspectiva temporal, però la roda de la fortuna va il·luminant territoris diferents al llarg de la història i la crisi sense precedents que estem vivint ha accelerat el descavalcament de la potència americana, coincidint casualment amb la celebració dels Jocs Olímpics a la Xina i la posada en òrbita del primer coet xinès.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS