15.9.08

L'ús de potents reproductors MP3 crea una 'generació sorda'

Escoltar música amb auriculars a gran volum provoca pèrdues d'audició de fins al 30% amb lesions irreversibles. Davant aquest fet algunes empreses incorporen autolimitadors de so, però aleshores per què es dissenya un aparell que pot ser focus de lesions?

És com la venda de cotxes que poden arribar amb facilitat a més de 200km/h, però encara pitjor perquè part d'aquests productes van dirigits a menors d'edat que no són conscients de les conseqüències que tindran per a les seves oïdes.

Un estudi fet entre joves de 18 a 27 anys pel Centre de Desenvolupament Acústic de l'escola d'arquitectura de La Salle, de Barcelona, ha demostrat que fins a un 50% dels nois i noies analitzats tenen lesions auditives: un 33%, lleus, i un 17%, greus.

Els autors han atribuir les pèrdues d'audició al costum d'aquests joves d'escoltar música a través de reproductors MP3 amb auriculars de botó. Aquestes pèrdues, que van oscil.lar entre un 10% i un 30% de la capacitat auditiva, van afectar especialment la captació de sons aguts, com els passa als avis que comencen a patir sordesa.

Tot i que cadascú ha de ser responsable dels seus actes i cal aprofundir en la responsabilitat individual, és evident que les empreses que posen al mercat un producte tal incorren en una manca de responsabilitat social. Segurament aquest afer hauria de ser abordat directament a nivell de reglamentació pública, però avui dia els desenvolupaments tecnològics va tan ràpid que, a banda de l'acció que hauria de fer el sector públic, també caldria esperar de les empreses una major proactivitat en el seu sentit responsable.

[ca] Veure notícia al Periódico: www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=543521&idseccio_PK=&h=080914

[es] Ver noticia en el Periódico: www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=543521&idseccio_PK=&h=080914

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS