Estem vivint un moment feliç de recollir-ne uns primers èxits i satisfaccions, i de valorar com aquest fenomen es correlaciona amb aspectes culturals, econòmics, i de projecció internacional de la marca de país, a banda dels elements més estrictament gastronòmics, d’alimentació i de salut.
Però fa uns dies ha saltat una bomba: Un dels ‘grans’ de la cuina catalana, Santi Santamaria, va fer unes declaracions crítiques contra algunes pràctiques i ha aconseguit un fet insòlit com és que 800 cuiners membres d'Euro-Toques hagin signat un manifest crític contra Santamaria:
"Manifestem la nostra indignació per un acte d'agressió a tot un conjunt de col·legues professionals pel sol objectiu de la notorietat personal". Ho firmen alguns pesos pesants: Pedro Subijana, president d'Euro- Toques, Andoni Luis Aduriz, Joan Roca, Francis Paniego, Carlos Domínguez i Jesús Sánchez. Després, la llarguíssima llista de quasi 1.000 noms, entre els quals hi ha Juan Mari Arzak, Karlos Arguiñano, Quique Dacosta, Sergi Arola, Carme Ruscalleda i Ferran Adrià. Sense ser membres del club també hi han donat el seu suport Carles Gaig, Carles Abellan, Nandu Jubany, Jordi Vilà, Dani García i Christian Escribà.
A més d'anomenar "pretensiosos" els xefs, va afirmar que abusaven dels productes químics, com la metilcel·lulosa. A això Euro-Toques va respondre: "A més de ser un fals testimoni és una acusació gravíssima, ja que els nous gelificants, espessidors i altres ingredients tenen totes les garanties legals i saludables". Els xefs es desesperen perquè ha creat una "alarma social de conseqüències incalculables".
Preguntat ahir Santamaria pel repudi, va dir que està tranquil: "Parlaré quan hagi passat la marabunta. Estic fort d'ànims. Tinc la consciència que les coses s'han de parlar perquè es clarifiquin i la societat ho entengui. No he citat mai ningú amb noms i cognoms. Si se senten al.ludits, alguna cosa deuen saber".
Si comentem el fet en aquest bloc és per dos motius:
a) Creiem que la gestió de la Responsabilitat Social també afecta els professionals, de la mateixa manera que els professionals també han de gestionar la pròpia reputació. Les afirmacions i la polèmica generada no és un fet bo per a ningú. Però forma part de l’RSE alertar de possibles pràctiques que no es considerin correctes. També és cert que la denúncia no s’ha de fer pensant solament a generar notícia sinó que cal fer-ho per altres vies que permeti comprovar-ne la veracitat sense que en cap moment se sembrin ombres de dubte i es pugui perjudicar la reputació col·lectiva i fins i tot la marca de país.
b) Dit això, i tenint en compte que les afirmacions ja estan fetes, creiem que cal arribar on calgui per a verificar-ne la certitud o la falsedat. No per a demanar responsabilitats a ningú (potser també!) sinó per a restablir la confiança o, si fos el cas, corregir el que no s’estigués fent correctament. I si Santi Santamaria disposa de més dades, que les posi damunt la taula, o que les porti a l'administració pública per tal que pugui intermediar-hi.
La ciutadania tenim molts dubtes sobre el que mengem i solament faria falta que fins i tot l’alta cuina també incorporés dubtes i sospites. Si la cuina catalana ha assolit aquest liderat mundial, ha de saber gestionar com cap altra la seva responsabilitat social i això vol dir per exemple saber incorporar les noves inquietuds i requeriments de la societat: la preocupació per una dieta sana, pels productes naturals, pel coneixement de les manipulacions genètiques i els usos químics, etc. En aquest sentit també hem de manifestar que suposa un element de confiança i tranquil·litat el fet que Ferran Adrià lideri el projecte Alícia (http://www.alicia.cat/), un centre dedicat a la investigació tecnològica en cuina i a la divulgació dels bons hàbits alimentaris, amb l’assessorament del prestigiós cardiòleg Valentí Fuster.
Notícia al Periódico: http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=511438&idseccio_PK=&h=080521 [ca]
Noticia en el Periódico: http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=511438&idseccio_PK=&h=080521 [es]
Article de Josep Maria Canyelles a la revista Management & Empresa de la Universitat de Barcelona: "La imatge de marca d’un país socialment responsable"
PS:
El conseller reprova Santamaria
El 'conseller' da un toque a Santamaria
El ideario de Santamaria
Santamaría vuelve a la carga: "La industria química entra en los restaurantes de la mano de Adrià"
Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada