19.1.08

El 90% dels ajuts del Banc Mundial van al frau o a la corrupció

L'RSE suposa una gran oportunitat per a millorar no solament la societat i el planeta sinó també reconduir certes ineficiències de la mateixa economia. El gran potencial per a alinear millor els actius intangibles i també per a 'fer net' han de suposar un mainstream de les societats.

Però aquesta transversalitat solament es podrà aconseguir amb el compromís ple per part de tota mena d'organitzacions. Aquesta és una de les idees clau per a gestionar un Territori Socialment Responsable.

Per tant, el paper del sector públic i la seva RSA són imprescindibles en aquest procés. I en un món globalitzat i amb institucions -encara que febles- per a la governabilitat mundial el paper que puguin tenir aquestes també és summament important i exemplar.

Fa mig any vam estar en un poblat enmig del desert xilè d'Atacama on els havien instal·lat un panells solars. Molt bé. Just a l'endemà llegíem a la premsa que els indígenes aimares havien denunciat que el cost de les instal·lacions equivalien a una part dels diners que el PNUD hi havia donat. Es preguntaven on havien anat a parar els altres diners. Si no recordo malament, al cap d'unes setmanes començava a haver-hi dimissions a la delegació xilena del PNUD...

Ahir apareixia una notícia a http://www.eldebat.cat/ que us volem reproduir:

El Banc Mundial, organisme de les Nacions Unides que té com a propòsit reduir la pobresa mitjançant la concessió de préstecs de baix interès, crèdits sense interessos i recolzament econòmic a nacions en desenvolupament, s'ha vist darrerament immers en casos de corrupció, que van precipitar l'adéu de Paul Wolfowitz. Ara, sota el mandat de Robert Zoellick (a la foto), les coses no sembla que vagin molt millor.

Un informe del Departament d'Integritat Institucional del Banc Mundial, segons es fa ressò el Wall Street Journal, denuncia que 9 de cada 10 dòlars que el Banc Mundial dona per lluitar contra la pobresa no acaba al lloc adequat. El frau i la corrupció s'enduen gran part dels 30.000 milions de dòlars anual de pressupost de l'entitat.

L'estudi fa un llistat amb casos concrets. Per exemple, diu que el Banc Mundial va aportar 194 milions de dòlars per un pla de control sobre la Sida. S'ha descobert que molts dels equips per diagnosticar la malaltia no funcionaven i donaven resultats erronis. Al projecte pel control de la malària es van destinar 114 milions de dòlars per comprar mosquiteres que en la majoria dels casos estaven trencades o tenien forats massa grans.

Recentment un equip del Departament d'Integritat Institucional va visitar alguns dels 55 hospitals que el Banc Mundial va finançar a la regió d'Orissa, a la Índia. L'inversió de 82 milions de dòlars va resultar "insuficient". Els observadors van veure sostres enfonsats, quiròfans sense subministrament elèctric, incubadores que no funcionaven, etc. Hi ha la sospita de què ministres de molts països del tercer món i alguns directius del Banc Mundial s'han embutxacat gran part dels ajuts destinats a la lluita per la pobresa.

Corrupció

Així doncs, el mandat de Robert Zoellick no comença massa bé, i això que ha volgut fer de la lluita contra la corrupció una de les seves lluites. Cal recordar que el seu antecessor, Paul Wolfowitz, es va veure afectat per un escàndol de corrupció al descobrir-se que la seva parella, també empleada del Banc Mundial, havia rebut increments salarials per sobre del que dicten les normes de l'entitat.

El primer augment de sou va ser de 47.300 dòlars. El segon, de 13.590 dòlars. Així, els seu salari al 2007 va arribar als 193.590 dòlars lliures d'impostos. A més, la parella de Wolfowitz treballava per una empresa privada que oferia assessoria al Pentàgon abans de la guerra de l'Iraq, sense informar d'això al Banc Mundial, tal com exigeixen les regles de l'entitat.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS