27.9.07

Trobada de Voluntaris del Projecte Rius


El municipi gironí de Salt serà l’amfitrió de l’aplec més complert que el Projecte Rius haurà organitzat al llarg dels seus primers 10 anys de vida.

El dissabte 29 de setembre és la data escollida per l’Associació Hàbitats – Projecte Rius, per celebrar la Trobada que reunirà els grups, col·laboradors i amics del Projecte Rius, a més, és clar a tothom que vulgui participar-hi. Amb el lema “10 anys amb tu vivint els rius”, la jornada combinarà activitats lúdiques, formatives i de descoberta de l’entorn i està pensada per tal d’aglutinar petits i grans.

Aquest any 2007 el Projecte Rius celebra el desè aniversari de feina dedicada a la millora dels espais fluvials a Catalunya des de la implicació i la participació ciutadana. Al llarg d’aquest temps, cal fer un balanç positiu de l’estat dels rius a Catalunya. L’entitat constata l’evolució favorable de totes les conques fluvials a Catalunya.

Pel que fa a l’estat dels rius, l’entitat valora que els 10 anys són una bona data per fer balanç de l’evolució de l’estat dels rius a Catalunya. El Projecte Rius és conscient que no pot estar satisfet amb l’actual situació dels espais fluvials i que encara queda molt per fer. Amb tot, seria injust no reconèixer la millora evident que estan sofrint aquells rius que històricament havien presentat situacions crítiques. La feina feta pel Projecte Rius i per un bon nombre d’entitats, organismes i institucions no ha estat en va. S’estan capgirant consciències i s’està assolint un canvi de mentalitat cultural de la societat catalana envers la importància de l’aigua i la implicació en la millora dels espais fluvials.

Una bona mostra dels canvis aconseguits aquests darrers deu anys és la millora aconseguida pel riu Besòs, tradicionalment un dels més degradats d’Europa i que actualment veu com les seves aigües assoleixen nivells bons de qualitat i com certes espècies animals indicadores del bon estat del riu retornen a la seva conca. Per aquest motiu enguany s’inicia un projecte de seguiment de llúdrigues a la conca del Besòs, en col·laboració amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, mitjançant el qual els grups de voluntaris del Projecte Rius faran també un seguiment de la presència d’aquesta espècie en el seu retorn al Besòs.

Així, al llarg d’aquest 2007 el Projecte Rius estarà de celebració, vindicant la important tasca que els centenars de voluntaris realitzen en tot el territori. La feina voluntària d’aquestes persones és la que dóna sentit a l’entitat i és la que permet aquest canvi de mentalitat de la societat. Amb tot, enguany serà també un bon moment per assumir reptes. En aquest sentit, la Directiva Marc de l’Aigua suposa un bon full de ruta per continuar, amb més decisió, millorant l’estat ecològic dels rius a Catalunya.

Projecte Rius

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS