11.9.07

El Dalai Lama i la felicitat


El líder espiritual budista, el Dalai Lama, ha vingut a Catalunya en una visita que, com és habitual no ha estat exempta de polèmica. Pressions governamentals espanyoles per què no tingués lloc la recepció oficial de les autoritats catalanes i altres consideracions sobre el risc que el gran país asiàtic que domina el Tibet es pogués sentir molest.

Afortunadament, el país ha respost també institucionalment a la visita del premi Nòbel amb les recepcions ofertes pel president del Parlament de Catalunya i pel conseller de la Vicepresidència.

Amb el seu to sempre diplomàtic, el Dalai Lama ha comentat l’evolució que està tenint el règim comunista i no s’ha estat de dir que nota una major sensibilitat tant pel que fa a l'obertura com en els aspectes ambientals, amb algunes iniciatives per a aturar la desforestació.

En un gest de complicitat, la màxima autoritat budista ha volgut establir també un cert paral•lelisme amb la realitat catalana en el context espanyol i la realitat tibetana dins la dominació xinesa, magnificat pel fet que la visita es produeix en la vigília de la Diada Nacional de Catalunya. El líder espiritual tibetà ha comparat la història de Catalunya i la del Tíbet.

"Les experiències del passat i els vostres desitjos de llibertat són molt similars al nostre cas" alhora que ha recalcat que els individus amb una herència cultural pròpia 'tenen dret' a poder conservar-la. Sempre he tingut un gran interès a conèixer l'autonomia a Itàlia, al País Basc, o a Catalunya, per la vostra determinació i la vostra forma de treballar, sempre m'inspira el trobar-me amb persones lluitadores per la llibertat com jo."

Però el govern xinès no dóna el braç a tòrcer amb el conflicte permanent que viu amb aquest país que va ocupar al 1950 i recentment ha arribat a promulgar una llei sobre la reencarnació del Dalai Lama, en el que suposa el súmmum de l’absurditat i la voluntat d’immiscir-se en la vida cultural i espiritual del poble tibetà i la religió budista, amb interessos no precisament benèvols.

En la conferència que va fer posteriorment va reclamar a la ciutadania que es mobilitzi davant els poders locals catalans, espanyols i de la UE perquè aquests donin suport una millora de la situació del Tíbet, actualment pertanyent a Xina. En aquest sentit ha recordat que en els anys d'ocupació xinesa han mort més d'un milió de tibetans, la meitat per la fam i la resta per les intervencions militars, en un període en el qual han desaparegut 200.000 monjos i monges i 6.000 temples han estat destruïts.

De fet, el Dalai Lama, de 72 anys, no visitava Barcelona des de fa més d'una decenni, després de dues cancel·lacions, una d'elles per a ser present en el Fòrum de les Cultures de 2004, que no fou possible per pressions de les autoritats xineses.

En la dimensió més espiritual, el mestre oriental ha parlat de l’art de la felicitat, llançant un missatge sobre com les persones i també les societats han de ser més felices.

La felicitat! Curiós estat psíquic, qualitat de l’ànima o sensació afectiva, que està esdevenint un dels màxims reptes a assolir, no ja per part dels individus sinó de les col•lectivitats. Ens agradarà aprofitar les paraules del mestre espiritual per a parlar-ne més en una altra ocasió!

Vegeu notícia (La Vanguardia): El Dalai Lama equipara el 'deseo de libertad' de Tíbet y Catalunya

Vegeu notícia (Periodico.cat): El dalai-lama i Carod-Rovira defensen el desig dels pobles de viure en pau i en llibertat

Vegeu notícia (Canal Solidari): Uns 3.000 tibetans creuen cada any l'Himàlaia per fugir de l'ocupació xinesa

Traducir CASTELLANO # Translate ENGLISH # Traduire FRANÇAIS # Übersetzen DEUTSCH # Arrevirar ARANÉS #