23.9.07

Debat sobre els Drets dels Pobles Indígenes

El darrer escrit sobre els Drets dels Pobles Indígenes ha obert un llarg debat en el fòrum de Responsabilitat Social de l'ictnet.

Podeu anar a l'article que s'hi va publicar en castellà i veureu a sota les aportacions que s'hi han anat fent. http://ictnet.es/2007/derechos-de-los-pueblos-indigenas. Podeu afegir-hi les vostres aportacions.

En resposta a la darrera intervenció, plantegem el següent:

Ok, acceptem el repte de la pregunta: qui és el responsable? Aquesta pregunta, tal com està plantejada, equival a qui és el culpable, i així ens remuntaríem a qui té la culpa del pecat original...

Prefereixo deixar-nos de 'culpables', i anar a veure qui es postula com 'responsable' en el sentit de la RSE. És a dir, qui entén que és part de la solució, qui assumeix una responsabilitat i una proactividad en la matèria encara que ningú ho assenyali com culpable... Em sembla una manera diferent de plantejar els problemes complexos.

Llavors, l'enfocament seria que empreses, administracions, organitzacions, etc., tenen voluntat - capacitat d'aportar solucions colaborativas - sostenibles???? Una empresa que aterri per primera vegada allí (lliure de pecat!) i no tingui en compte la diversitat cultural-ètnica (ningú l'hi va a tirar en cara!) va a ser part del problema (sense ser conscient d'això).

Si entenen que han de tenir en compte un dels reptes més rellevants del territori en qüestió i plantejar algunes iniciatives (contractació, producte, acció sociocultural...) van a ser part de la solució (i un exemple per a uns altres).

El que permet la RSE és que empreses avançades acullin aquests reptes i superin el diàleg de la responsabilitat=culpabilitat. Aquest és precisament un dels reptes que plantegem en la metodologia collaboratio per als Territoris Socialment Responsables.

Nota: per entrar a la comunitat de l'ictnet cal que us hi doneu d'alta.

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS