30.9.07

El pintor R.P.Figueres era en realitat una dona, Rosa Pastó F.

Les artistes (en femení) sempre han tingut al llarg de la història dificultats per a fer-se un lloc davant la preponderància masculina per a les funcions de major prestigi social.

Sempre ha estat així, i encara durant el segle XX. La mateixa literatura catalana ha tingut per exemple el cas de Víctor Català, pseudònim (masculí) de Caterina Albert, novel·lista i narradora.

Rosa Pastó, autora de centenars de quadres de pintura a l'oli des de l'any 1970, sempre havia firmat com a R.P.Figueres. El fet de vendre els seus quadres al comerç familiar va fer creure que aquests tindrien major prestigi si representava que corresponien a un autor masculí desconegut, que a la senyora de la casa. I pel motiu que fos, els quadres del pintor misteriós es van començar a vendre a un ritme creixent. Persones, fins i tot forasteres, que n'havien comprat un any, tornaven i demanaven una altra pintura del pintor R.P.Figueres. La hipòtesi de treball o estratègia comercial ja no tenia marxa enrere.

El fet que els quadres es venguessin a l'Artística, una botiga al centre de Vilanova i la Geltrú, i que disposessin d'un espai d'exposició permanent, va fer que realment assolís un gran coneixement. Als últims anys ja eren moltes les persones, no només de l'entorn més proper, que eren coneixedors d'aquest fet. Moltes persones se sorprenien ja que qui tenia el reconeixement de pintor era el marit, Josep Canyelles, qui de fet feia anys que havia disminuït molt l'activitat pictòrica.

Trenta-set anys més tard, i uns anys després d'haver tancat la botiga per jubilació, s'ha decidit a muntar una exposició dins els actes de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. La mostra de més de seixanta quadres va estar exposada al local recuperat del Foment Vilanoví i es va centrar en la temàtica de les festes populars, en una sèrie de quadres pintats en els darrers dos anys que recullen la diversitat de l'explosió local de festa.

Nota: Rosa Pastó és la mare del qui escriu, Josep Maria Canyelles i Pastó.