23.6.14

L'OIT adopta nou Protocol per combatre les formes modernes de treball forçós

L'Organització Internacional del Treball va adoptar un nou Protocol legalment vinculant per reforçar la lluita contra el treball forçós que aborda la prevenció, la protecció i les mesures compensatòries, així com la necessitat de redoblar esforços per eliminar les formes modernes d'esclavitud.

El nou Protocol actualitza el Conveni 29 de l'OIT sobre Treball Forçós, una norma internacional aprovada el 1930, amb la finalitat d'enfrontar pràctiques com el tràfic d'éssers humans. La Recomanació ofereix directrius tècniques per a la seva aplicació.

El Protocol reforça el marc legal internacional en introduir noves obligacions relacionades amb la prevenció del treball forçós, amb la protecció de les víctimes i amb l'accés a compensacions, per exemple compensacions en cas de danys materials o físics.

D'altra banda, requereix que els governs adoptin mesures per protegir millor els treballadors de pràctiques de reclutament fraudulentes o abusives, especialment treballadors migrants i posa en relleu el paper a desenvolupar per part d'ocupadors i treballadors.

Actualment hi ha al voltant de 21 milions de persones víctimes de treball forçós a tot el món. Un informe publicat per l'OIT recentment s'estima que cada any les formes modernes d'esclavitud generen guanys per uns 150.000 milions de dòlars en l'economia privada.

Font COMFIA



L'OIT adopta nou Protocol per combatre les formes modernes de treball forçós 


El Protocol de l'OIT sobre treball forçós és un instrument legalment vinculant que aborda la prevenció, la protecció i les mesures compensatòries, així com la necessitat de redoblar esforços per eliminar les formes modernes d'esclavitud.


Comunicat de premsa | 11 juny 2014

GINEBRA - L'Organització Internacional del Treball va adoptar avui un nou Protocol legalment vinculant per reforçar la lluita contra el treball forçós a tot el món. El Protocol, recolzat per una Recomanació, va ser adoptat en la Conferència Internacional del Treball a Ginebra per delegats de Governs i d'organitzacions d'ocupadors i de treballadors per 437 vots a favor, 8 en contra i 27 abstencions.




El nou Protocol actualitza el Conveni 29 de l'OIT sobre Treball Forçós , una norma internacional aprovada el 1930, amb la finalitat d'enfrontar pràctiques com el tràfic d'éssers humans. La Recomanació ofereix directrius tècniques per a la seva aplicació.

"El Protocol i la Recomanació representen un pas important en la lluita contra el treball forçós i reflecteixen el compromís de governs, ocupadors i treballadors amb l'eliminació de les formes modernes d'esclavitud", va dir el director General de l'OIT, Guy Ryder.


El treball forçós és una violació dels drets humans i la dignitat de milions de dones i homes, nens i nenes. "
ILO Director-General
"El treball forçós és una violació dels drets humans i la dignitat de milions de dones i homes, nens i nenes que més contribueix a la perpetuació de la pobresa i és un obstacle per a l'objectiu d'oferir treball decent per a tots", va afegir Ryder . Actualment hi ha al voltant de 21 milions de persones víctimes de treball forçós a tot el món. Un informe publicat per l'OIT recentment s'estima que cada any les formes modernes d'esclavitud generen guanys per uns 150.000 milions de dòlars en l'economia privada.


Noves obligacions en la prevenció del treball forçós

El Protocol reforça el marc legal internacional en introduir noves obligacions relacionades amb la prevenció del treball forçós, amb la protecció de les víctimes i amb l'accés a compensacions, per exemple compensacions en cas de danys materials o físics.

D'altra banda, requereix que els governs adoptin mesures per protegir millor els treballadors de pràctiques de reclutament fraudulentes o abusives, especialment treballadors migrants i posa en relleu el paper a desenvolupar per part d'ocupadors i treballadors.

"Els Nous instruments va a complementar i enfortir la legislació internacional, en particular el Protocol de l'ONU per prevenir, eliminar i sancionar el tràfic de persones, especialment de dones i nens ", va dir el president de la Comissió del Treball Forçós en la Conferència de l'OIT, David Garner, representant governamental d'Austràlia.

La Comissió va haver de decidir si entre l'aprovació d'un Protocol legalment vinculant recolzat per una Recomanació, o tan sols una recomanació.

La necessitat d'un instrument legalment vinculant
Els representants de Governs, empresaris i treballadors davant la comissió van destacar la gran importància del Conveni sobre Treball Forçós, 1930 (Nro 29) de l'OIT, i del Conveni sobre l'abolició del Treball Forçós, 1957 (Nro 105) , però van concloure que calia posar en pràctica noves mesures per cobrir els buits en la seva aplicació.

La Comissió va estar d'acord que era necessari un nou instrument legalment vinculant que establís un marc comú per als 177 estats membres de l'OIT que han ratificat el Conveni 29, així com per a 8 països que no ho han fet, per tal d'avançar en l'eradicació del treball forçós.

"El Protocol i la Recomanació són una crida a l'acció. Cal entendre que no són només algunes paraules convenients, això va més enllà del text en un tros de paper ", va dir el vicepresident ocupador de la Comissió, Ed Potter.

"Aquest és un moment que té a veure amb l'acció humanitària, amb els drets humans, i que representa una mica el sector privat internacional defensa, com és el respecte pels drets humans ", ha afegit.

Més de la meitat de les víctimes de treball forçós són dones i nenes, principalment en situacions de treball domèstic i explotació sexual comercial , mentre que els homes i els nens principalment són explotats en agricultura, construcció i mineria.

"Amb l'adopció d'aquest Protocol estem enviant un senyal molt clara del nostre compromís amb 21 milions de víctimes de treball forçós en el món. També hem demostrat que l'OIT és capaç de modernitzar-se i d'adaptar un dels seus convenis més emblemàtics a les realitats actuals ", va dir el vicepresident treballador de la Comissió, Yves Veyrier.

Font: http://www.ilo.org/global/about-the-ilo/media-centre/press-releases/WCMS_246640/lang--es/index.htm