17.6.14

L'OCDE acusa Espanya de no perseguir les empreses que subornen funcionaris

Corrupció
    Ángel Gurría, secretari general de l'OCDE.  OCDE
  • Amenaça al Govern amb enviar una missió d'alt nivell a Espanya al desembre si no modifica la seva legislació i mostra "progressos significatius"
  • Insta l'Executiu a adoptar mesures perquè companyies espanyoles que sobernen funcionaris estrangers puguin ser perseguides


Ángel Gurría, secretari general de l'OCDE. OCDE

Ibon Uría Actualizada 12/06/2014  
L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha advertit aquest dijous sobre la necessitat que Espanya reformi el seu Codi Penal per tal de "posar la seva legislació contra el suborn d'acord amb les seves obligacions internacionals". L'OCDE exigeix ​​que l'Executiu posi mitjans per assegurar que els que subornin funcionaris de tercers països puguin ser castigats per delicte de corrupció de funcionaris públics.

El grup de treball de l'OCDE ha subratllat que Espanya "ha de reforçar urgentment el seu marc jurídic per a la lluita contra la corrupció "i ha amenaçat amb enviar una Missió d'Alt Nivell a Espanya si per desembre de 2014 no es prenen "mesures oportunes" i es realitzen "progressos significatius", com dur a terme acusacions de suborn a l'estranger.

En un comunicat, l'organització crida l'atenció sobre els casos en què individus o empreses "incloses les empreses de propietat estatal a Espanya" intenten corrompre treballadors del sector públic en altres països. D'acord amb els criteris de l'OCDE, la legislació actual presenta "greus deficiències"  -que van ser identificades ja el 2006 - pel que fa al suborn a funcionaris europeus en aspectes com el nivell i la durada de les sancions.

L'organisme també es queixa que la legislació espanyola també estableix una excepció a la responsabilitat penal de determinades empreses de propietat estatal. A més, i tot i que reconeix "recents esforços" per investigar dos presumptes casos de suborn fora d'Espanya, manifesta "serioses preocupacions" sobre el "extremadament baix nivell de compliment" del Conveni Anticorrupció de l'OCDE, sense una sola acusació en 15 anys.

No és la primera ocasió en què l'OCDE adverteix Espanya sobre la necessitat de perseguir delictes de corrupció i de suborn, especialment a l'estranger. Ja en gener de l'any passat, l'organisme internacional es va dir "seriosament preocupat" per l'absència de convencions per perseguir suborns a l'estranger i va emetre una sèrie de recomanacions que, però, el Govern encara no ha desenvolupat.

Font: Infolibre

Statement of OECD Working Group on Bribery on Spain’s efforts to amend its Penal Code and to enforce its foreign bribery offence