15.6.14

Intel·ligència cívica per lluitar contra la xenofòbia

  • Plataforma per Catalunya (PxC) va organitzar la setmana passada un recapte d'aliments a Igualada. 
  • La intenció no era exactament cívica sinó que pretenia fer ús de la solidaritat per a una acció declaradament xenòfoba ja que tot allò que es recollís seria "exclusivament per a gent necessitada de casa".
  • La sorpresa se la van endur quan es van trobar que les persones que van anar a omplir-los les caixes amb paquets de pasta i de llet eren ciutadans d'origen immigrant.
L'entitat sociocultural Atlas, que fa anys que treballa a Igualada per la convivència entre cultures, va mobilitzar els seus membres, la majoria nouvinguts, i  va enregistrar un vídeo per donar més força a la seva acció, que pretenia posar en evidència els postulats d'aquest partit xenòfob. "Els nostres voluntaris són nouvinguts i per a nosaltres tothom és de casa", explica Sílvia Romeu, presidenta d'Atlas.

Jo també sóc d'Igualada - Canvia El Xip! - atlas


En primer lloc, vull felicitar la gent de la Fundació Atlas. Els conec de fa més de deu anys, i són gent compromesa que, a més, treballen amb gran professionalitat. M'alegro que sàpiguen no caure en provocacions o que no es limitin a criticar els punts de vista xenòfobs sinó que hagin trobat maneres intel·ligents de mostrar l'absurditat dels postulats que pretenen generar divisió social.

Amb aquesta acció, han atorgat el protagonisme a les persones nouvingudes, han mostrat de quina banda està el civisme i les bones formes, i han ridiculitzat la gent de PxC, inclòs el seu nou líder. Segons informa l'ARA (Lliçó de civisme d'una entitat d'Igualada a Plataforma per Catalunya) el nou líder de PxC, l'igualadí Robert Hernando, que ha substituït Josep Anglada, és qui va organitzar aquesta acció solidària que se li va acabar girant en contra. Mentre Hernando intentava entomar la reacció dels immigrants, els nouvinguts, l'un darrere l'altre, omplien d'aliments la parada de PxC.

La nota que ja acaba de mostrar la baixa categoria del personatge i dels líders de PxC és que oferissin pernil a les persones de religió musulmana que els portaven aliments. Al vídeo se'ls veu com riuen quan refusen prendre'n. "Quan vam saber que donarien pernil i buscaven aliments per als de casa ens va semblar una provocació. Per això vam decidir fer l'acció", explica la presidenta de la Fundació.

El vídeo desmunta de manera contundent la intencionalitat de l’acció. Els membres de PxC actuen amb una superioritat grotesca, fruit de veure's superats. Com a detall significatiu, en tot moment s'adrecen en castellà com a manera de remarcar que no són de casa i que no tenen cap intenció de convidar-los a integrar-se.

PxC no deixa de ser una mostra de partit nacionalista espanyol, que el fons no està tan allunyat del PP que governa a Badalona, per exemple. De fet, el fet que a l'estat espanyol, a diferència de la resta d'Europa, no hi hagi partits ultradretans en els parlaments sols es pot explicar pel fet que la dreta espanyola no els fa espai. La PxC, malgrat la seva ideologia, va triar aquesta denominació de "per Catalunya" precisament per trencar aquesta imatge i mostrar-se com una iniciativa local, però no solament és un partit ultradretà i xenòfob sense representació parlamentària sinó que la seva incoherència és encara més gran quan veiem que defensen interessos forasters, que no tenen res a veure amb els interessos de Catalunya.