1.6.14

L'aplicació del codi ètic del FC Barcelona

Fa uns dies vaig llegir a la Vanguardia que el Barcelona havia acomiadat, basant-se en el codi ètic, una dona que treballava com a taquillera al seu museu després d'identificar-la com la protagonista d'uns gestos racistes.

Senzillament voldria fer notar que aquest acomiadament no es pot haver basat en el codi ètic del club, ja que aquest estableix un àmbit subjectiu a qui és d'aplicació el codi i que no afecta els treballadors sinó solament l'alta direcció: El Codi Ètic ha de ser aplicat a les persones que ostenten la representativitat corporativa del club, és a dir, els membres de la Junta Directiva i de les Comissions –Econòmica, Disciplinària, Jurídica, Social i Esportiva-, així com al personal de l’Alta Direcció.

A la Vanguardia, com a d'altres mitjans, es va explicar que el club blaugrana disposa des del setembre del 2010 d'un codi ètic que castiga aquest tipus de conductes. Concretament en el punt 4.14 s'especifiquen una sèrie de principis i valors contraris a aquestes pràctiques. Es refereix a la "discriminació o tracte inadequat per raons de gènere, raça, color, nacionalitat, creença, religió, opinió política, estat, orientació sexual, minusvalidesa o qualsevol altra circumstància personal protegida pel dret, tant respecte a empleats, directius, socis o proveïdors".

Per descomptat, podem dir que la decisió està inspirada en els valors que s'hi descriuen però no que la mesura s'ha pres en virtut de l'esmentat codi:
4.- Es consideren contràries als principis i valors anteriors les pràctiques següents:
4.14.- Discriminació o tracte inadequat per raons de gènere, raça, color, nacionalitat, creença, religió, opinió política, estat, orientació sexual, minusvalidesa o qualsevol altra circumstància personal protegida pel dret, tant pel que fa als empleats, com als directius, socis o proveïdors. 
L'acció es va produir durant el partit d'anada de la promoció a Segona disputat entre el Llagostera i el Racing de Santander. La dona havia fet uns gestos racistes al jugador africà Mahmadou Koné (Racing Santander) durant el partit que l'equip càntabre va jugar ahir davant el Llagostera (Gironès) i va ser identificada a través d'unes imatges en les quals se la veu imitant els gestos d'un mono dirigits al jugador racinguista. Segons ha informat la Cadena SER i ha confirmat EFE, el club barcelonista ha prescindit dels seus serveis arran d'aquest gest.

He volgut fer aquest aclariment perquè no he vist que enlloc més s'hagi fet. Per descomptat, aquest aclariment no pressuposa que no estigui d'acord amb la mesura del club, i trobo encertat que se sigui exemplar en la lluita contra el racisme. En el club blaugrana estan molt conscienciats amb qüestions referents al racisme, especialment després de l'incident ocorregut recentment a Vila-real, on un aficionat local va llançar un plàtan a Dani Alves.

En tot cas, més enllà d'aquest cas, pot ser complicat establir que les actituds en la vida privada puguin comportar un acomiadament. En aquest cas, donat que era en el marc d'una activitat esportiva, com la que fa el club, i donat que aquesta persona tenia contacte directe amb els visitants a les instal·lacions, que es va fer molt evident qui era la persona, i que va ser ràpidament identificada sense cap dubte, em sembla adequat. Però tampoc seria bo extreure'n una generalització i que puguem justificar acomiadar un operari que en el seu twitter hagi fet una manifestació racista. Vull dir que no podem portar la persecució del racisme a una caça de bruixes, i que ha d'haver-hi altres maneres de gestionar aquestes qüestions amb més pedagogia, especialment si correspon a una persona que realment no té una ideologia totalitària sinó que ha mostrat unes manifestacions.

Articles relacionats: