L’objectiu ha estat donar a conèixer i aprofundir sobre el concepte de RSE, reflexionar sobre algunes pràctiques i experiències i compartir-les amb empresaris i responsables de recursos humans.
Canyelles ha remarcat que la RSE “ha d’estar en el moll de l’ós de funcionament de l’empresa i és un estil de gestió aplicable a empreses grans, mitjanes i petites”. El ponent ha donat exemples d’empreses d’èxit en l’àmbit de la RSE i ha volgut remarcar la diferència entre les empreses legalment responsables i socialment responsables.
Interpel·lat sobre la situació actual de crisis Canyelles ha contestat amb un “se m’escapa” però ha explicat que en moments tant difícils com aquests “hi ha empreses que ho segueixen fent molt bé”.
La jornada ha seguit amb un dinar exquisit elaborat per una vintena de joves participants en els programes formatius d’inserció laboral dels Salesians de Catalunya. En aquest sentit, Paco Estellés, responsable de les Plataformes Socials dels Salesians de Catalunya, ha remarcat que el treball d’acompanyament personal dels educadors/es d’ aquests nois/es en risc d’exclusió social és fonamental per tal d’aconseguir l’èxit. Afegint que “amb la motxilla que molts d’aquests joves carreguen” seria molt més difícil aconseguir la inclusió social sense un suport emocional i educatiu.
Experiències de RSE en format Cafè – Tertúlia
La trobada ha finalitzat amb un Cafè - Tertúlia en el qual representants de quatre empreses han exposat les seves experiències en RSE. Joan Tristany, Director general de l’Associació Multisectorial d’Empreses Catalanes (AMEC) ha destacat que les “empreses són persones” i que a vegades això no és té present i ha defensat la RSE com a fi i no com a mitjà per aconseguir un bon renom. Tristany ha explicat que des de l’ AMEC porten molts anys treballant a nivell internacional en la cooperació empresarial al desenvolupament transferint els models de gestió.
D’altra banda, Mª Elena Jaén, Directora de l’ unitat de negoci de SAGE, ha argumentat que els beneficis d’una bona RSE contribueixen molt positivament en aspectes com la implicació i la pertinença, la transparència, més confiança i estalvi de costos, entre d’altres. Des de SAGE s’impulsen iniciatives socials com donacions a fundacions i associacions i d’altres iniciatives més internes com un espai virtual anomenat “Mur de l’experiència” on tots els membres de l’empresa poden contribuir amb les seves idees i impressions amb iniciatives de RSE.
Eduard Goula, administrador de ROPEACCES – EIX Vertical, ha volgut compartir amb el públic la satisfacció d’haver incorporat al seu equip un jove en risc d’exclusió social procedent d’un programa formatiu de soldadura dels Salesians i que “a dia d’avui s’ha convertit en el cap d’equip més jove de tota l’empresa”. Goula ha explicat que en el moment de l’entrevista li va preguntar si tenia por i que el jove li va contestar que després d’haver creuat l’estret en condicions precàries ja no tenia por a res.
Per finalitzar, Ramon Vila, Secretari del patronat de la Fundació PIMEC acció social, ha fet referència a les dificultats “de llenguatge” que durant molt temps s’han trobat les entitats socials i l’empresa i que fruit d’això s’ha creat la figura de l'intermediador laboral que ha ajudat a fer de pont entre els dos àmbits. Vila ha afegit que aquest nou llenguatge en el qual tothom s'hi entén i s'hi sent còmode ha estat una de les claus per millorar la inserció laboral dels col·lectius amb dificultats.
La Responsabilitat Social Empresarial als Salesians
Els Salesians de Catalunya centren els seus esforços en l’educació (formal i no formal) dels infants i joves, especialment dels més desfavorits, amb l’objectiu de formar persones responsables, compromeses en el seu entorn i capaces de desenvolupar-s’hi amb eficàcia.
La vinculació dels Salesians amb el món empresarial és molt estreta i prova d’això és que durant el curs escolar 2010-11 s’han subscrit 135 convenis amb empreses col·laboradores, 1.332 convenis de Formació en Centres de Treball (FCT) i 141 convenis de Pràctiques a les empreses a través de la Universitat.
Des de Salesians, la RSE se centra fonamentalment en tres línies de treball: el seu desenvolupament dins de la pròpia institució, la col·laboració amb empreses “socialment responsables” i fer prendre consciència a les empreses de la responsabilitat per treballar per una societat més igualitària.
La inserció laboral és un dels objectius fonamentals pel qual es treballa i des de la Institució s’és conscient de que el sector empresarial és sens dubte un actor que ha anat guanyant pes cada cop més en la societat i que compta amb poder de decisió.
Font: www.salesians.cat
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada