1.12.11

Canyelles, expert en RSC en l'àmbit hospitalari i de la salut


Josep Maria Canyelles, expert en RSC i en el sector sanitari, va fer la sessió inaugural de la Jornada “La RSC en els nous entorns”, de la Unió Catalana d'Hospitals, a l’Hospital Sant Joan de Déu.

La intervenció davant més de seixanta directius hospitalaris i de centres assistencials va tractar sobre el sentit estratègic de la responsabilitat social i la seva vinculació amb el model d'empresa, amb especial referència a aspectes de la cultura corporativa. Canyelles va alertar d'alguns dels riscos en el desenvolupament de l'RSC en el sector de la salut, que pot portar a acumular bones pràctiques que no aportin un valor real.

Actualment té en el sector salut un gran focus d'activitat i especialització, i ha treballant per hospitals, per organitzacions de consultoria en salut, i per associacions empresarials del sector.

Trajectòria

La relació de Josep Maria Canyelles amb el món hospitalari va iniciar-se en referència amb el món del voluntariat. Com a coordinador de l'Institut Català del Voluntariat de la Generalitat de Catalunya va organitzar, juntament amb el Departament de Salut, unes Trobades sectorials en l'àmbit de la salut. Aquest grup de treball va analitzar i definir el model de voluntariat en l'àmbit hospitalari i residencial.

Més tard va elaborar un llibre, juntament amb un equip de treball, titulat Els programes de voluntariat en l'àmbit de l'atenció sociosanitària. Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social. 1997, Barcelona.

Com a gerent de l'INCAVOL va estar implicat en l'organització de la Marató de TV3, un dels principals referents mundials de marató televisiva que aporta diners a la recerca mèdica, tot portant a terme una enorme mobilització ciutadana.

Va desenvolupar el coneixement expert sobre les polítiques de salut en el Màster en Polítiques Públiques i Socials (UPF - Johns Hopkins University).

ACES - Associació Catalana d'Entitats de SalutHa desenvolupat diferents conferències adreçades al sector, com ara una conferència sobre Voluntariat en l'àmbit hospitalari dins la Jornada Tècnica de la Unió Catalana d'Hospitals (2002); sobre Responsabilitat social com a via cap a l'Excel·lència per a la Agrupació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) dins la Jornada la Qualitat i l'RSC: dos camins cap a l'Excel·lència (2006), o sobre La Responsabilitat Social per al sector dels Odontòlegs en la jornada organitzada pel Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya.

El seu coneixement de les eines més avançades de gestió li va permetre desenvolupar el mapa estratègic i el quadre de comandament integral dins una unitat d'excel·lència de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Des de l'any 2004, amb la posada en funcionament del think tank Responsabilitat Global, ofereix els seus serveis al sector, amb un posicionament clarament ubicat en l'acompanyament a l'alta direcció per a desenvolupar polítiques de responsabilitat social vinculades a l'estratègia corporativa i que impactin en el model d'empresa o d'organització.

L'assessorament a empreses especialitzades en consultoria sanitària ens permet generar un gran impacte indirecte, ja que permet que hospitals de diverses regions del món puguin rebre una proposta de valor que inclou la sostenibilitat i l'RSC.

A través de noves aliances expertes, avui podem oferir un servei complet al sector, amb un coneixement expert que també inclou el desenvolupament de projectes i processos de millora en els àmbits ambiental, laboral i social.