31.12.11

Panorama Sustentable: alguns textos sobre RSE que han marcat el 2011

Publicat per Fernando Legrand
Font original: http://rseonline.com.ar
21 desembre 2011

Tal com al 2010, enguany també toca recomanar els documents que han tingut  major repercussió, han causat major interès i fins i tot han estat molt esperats per la creixent Comunitat d'RSE.

En aquest any hi hagut de tot una mica: Guies, E-Books, Manuals, Documents de Referència, però 2012 augura ser encara un any de major producció de coneixement literari sobre la Responsabilitat Social i Sostenibilitat. 

Per als que no han pogut seguir el ritme en aquest 2011, aquí van aleshores els 15 PDFs d'RSE que han marcat l'any:

Guia d'Economia Verda per Sustentabilitat i Pobresa :: Segons aquesta guia, elaborada pel PNUD "cal invertir "només el 2% del PIB mundial en 10 sectors clau per impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i amb un ús més eficient dels recursos ". 
Tot i que els pronòstics cap al 2050 segueixen sent dubtosos, aquest document marca un panorama dels Canvis que s'haurien de realitzar a nivell global per pensar en conjunt, de manera sostenible.
RSE - Llibre de SEKN sobre Negocis Inclusius :: 2011 va ser un grau d'avanç per als Negocis Inclusius, i des de ben començant l'any, al febrer, aquest llibre va marcar la pauta del que seria la resta de l'any. L'obra, va ser resultat de tres anys de recerca col·laborativa que van avançar els membres de la Xarxa SEKN en 11 països d'Iberoamèrica. En ell, s'aborden 33 experiències de negocis inclusius a partir de la metodologia d'estudi de cas.
RSE - # Rescat: e-book sobre Responsabilitat Social :: El 1r Blogbook d'RSE va ser tot un èxit el 2011, aconseguint al moment de publicació d'aquest post, més de 5000 lectures en línia i gairebé 300 descàrregues (només en Scribd). Compilació 7 anys de blog d'RSE, amb l'aportació de Luis Manuel Carapa des de la seva Gerència i Canvi, han transformat a # Rescatar en un "must read" per a gent d'empresa i estudiants que necessiten d'una compilació sobre els temes transversals de la Responsabilitat Social i Sostenibilitat.
Creació de Valor Compartit: la Gran Idea :: Porter & Kramer ho van fer altra vegada. Després d'Estratègia & Societat, van reaparèixer amb una "gran idea" que a no tots els va caure bé. Va generar molta polèmica (i encara ho segueix fent). Per a molts revoluciona el concepte d'RSE i el porta a un altre nivell. Però per a altres tants, és més del mateix, dit d'una altra manera. Els que treballen en Responsabilitat Social des de fa una mica més de 2 o 3 anys, és molt probable que hagin tingut en clar des d'un inici que es tractava de crear valor al costat dels altres.
Codi Universal de Bon Govern del Sector Microfinances :: La Fundació BBVA Microfinances va llançar aquest document per a una àrea cada vegada més important dels seus negocis a Amèrica Llatina, que busca aprofundir la professionalització d'un sector de gran creixement regional (el dels Microcrèdits) que suposa tot un repte per a les entitats financeres.
Guia dels Principis Laborals del Pacte Global :: El Pacte Global de Nacions Unides va complir 7 anys del seu llançament a l'Argentina, i una de les formes de celebrar-va ser amb una aportació de coneixement, a través d'aquesta Guia que apunta a ajudar a les empreses signants (i als que vulguin adherir) a conèixer com treballar els Principis relacionats amb l'entorn laboral.
2a Enquesta de Desenvolupament Sostenible a l'Argentina PwC :: PwC i el CEADS presentar l'enquesta a gairebé 60 executius de l'Argentina on rellevar diversos aspectes de l'escenari de la Responsabilitat Social i Sostenibilitat al país. El més cridaner, va ser la inclusió d'un apartat sobre el Stakeholder Engagement 2.0
Manual de Gestió d'RSE de BID 2011 :: Una nova Conferència Interamericana d'RSE es desenvolupa aquest any a Paraguai i més enllà de si va deixar avenços o no en la matèria, sí que va deixar un Manual de Gestió d'RSE molt complet per anar "pas a pas "en la recerca del camí de la Responsabilitat Social.
Guia d'FSC per a la cura de Boscos per l'Empresa :: L'any internacional dels Boscos, FSC España va llançar aquesta guia que obre un parèntesi per pensar en tot el que podem contribuir des de l'empresa (sense importar la seva mida) a cura de els boscos del món, un recurs vital per a la Biodiversitat.
La Sostenibilitat del Desenvolupament:: Riu +20 :: No és novetat que Rio+20 serà un dels factors que dominin l'agenda d'RSE i Sostenibilitat de 2012. Per això, val la pena rescatar aquest document que presenta la posició que portarà Amèrica Llatina a la Cimera de Rio que es realitzarà del 20 al 22 de juny.
Descobrint la ISO 26000 (en castellà) :: La Norma ISO 26.000 va ser un dels interrogants de l'any que s'han anat desvetllant amb el pas del temps. És un gran instrument per avançar en el camí de l'RSE però encara són poques les empreses que l'han dedicat temps a conèixer-la. Aquest PDF apunta una mica a això.
Model de Gestió del Pacte Global :: El creixement de la iniciativa global de Nacions Unides ha estat exponencial en els últims anys: gairebé 10.000 empreses i organitzacions de tot el globus adopten els 10 principis del Pacte Global. I aquest any, ha sorgit aquest Model, traduït al castellà, que es presenta de gran ajuda per als qui ja han adherit o vulguin fer-ho.
Comunicació Europea d'RSE 2011 :: Europa esperava la seva nova Comunicació d'RSE, i aquesta va venir amb "nova definició", a més d'una acceptació de la Norma ISO 26.000. El 2012 caldrà fer un seguiment de les empreses europees per veure com s'adapten a aquest nou marc.
L'Estat de l'Art del Voluntariat Corporatiu :: El GCVC va llançar aquest any un informe global que traça un mapa molt complet sobre l'estat del Voluntariat d'Empresa a les 6 Regions.
L'Estat de l'RSE a Amèrica Llatina :: La investigació de la Xarxa Fòrum Empresa va concloure que per als executius, el Sector Retail és el percebut com el més responsable. Però també, i per primera vegada, l'estudi va sumar la veu dels Consumidors que van situar a aquest sector (justament vinculat al consum massiu) en l'últim lloc de la seva valoració. Un panorama regional per prestar atenció.
Bon Nadal i excel·lent començament de 2012!!
I si me n'he oblidat cap, et convido a sumar-lo als comentaris