22.12.11

Balanç de l'activitat desenvolupada al 2011

Arribem pràcticament a final d'any i us enviem la nostra felicitació de Nadal en forma del darrer butlletí. I aprofitem per fer una mica de balanç de l'activitat desenvolupada.

Ha estat novament un any intens on el foment de la Responsabilitat Social ha emplenat per complet les nostres hores i les nostres energies.

Hem fet consultoria a empreses, especialment per mitjà del projecte tRanSparÈncia, que ha permès que 64 pimes catalanes comencin a gestionar la seva RSE i publiquin la primera memòria.

Hem ofert formació en RSE per mitjà d'assignatures d'MBA, de cursos universitaris, i d'altres marcs de formació. Enguany, a més, m'he incorporat com a consultor del nou MBA en Social Entrepreneurship i Postgrau d'Emprenedors Socials de la UOC. La major part de la formació té caràcter generalista, amb algunes particularitats dirigides a micropimes, a gestors lingüístics...

Hem fet conferències a auditoris molt diversos, empresarials, dirigents associatius, voluntarissector social, educatius, enginyerssector salut... majoritàriament amb un contingut encarat a fer comprendre el sentit estratègic de l'RSE en l'empresa moderna, però en alguns casos també amb altres enfocaments sectorials. A final d'any aportarem les dades precises de formació i conferències, tal com vam fer respecte a exercicis anteriors / ejercicios anteriores, tot explicant que les conferències han baixat respecte un 2010 que va venir marcat per un augment motivat pel programa Plus Leader.

Hem ajudat a desenvolupar l'RS a Catalunya per mitjà de la participació a la Comissió d'RS de l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID), com a coordinador, i també com a membre de la Comissió d'RSC del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya. També formo part del grup "Repensar les Polítiques Socials". Enguany també hem format part del grup de treball d'empreses i organitzacions del Pla Nacional de Valors per fer arrelar l'esforç i la solidaritat entre la societat catalana. Soci de Forética i Organisational Stakeholder de GRI.

Hem ajudat a desenvolupar l'RS en dinàmiques sectorials, ja sigui en matèria de territoris socialment responsables, RS de les Administracions públiques, RS de les Organitzacions no lucratives, sector salut, llengua (on ha coincidit que en una setmana hem fet la ruta de les tres nacions) i altres.

Amb motiu de l'Any Europeu del Voluntariat, aquest 2011 ens hem implicat de ple en el II Congrés Europeu del Voluntariat i en el primer Marketplace de Catalunya, formant part del Consell Assessor. Hem divulgat en articles, reflexions i vídeos algunes idees: Voluntariat d'empresa: obrir la porta a molta més gent, o Noves expectatives i possibilitats de voluntariat a l'empresa. També formem part del Comitè de Voluntariat de la Candidatura Barcelona Pirineu 2022.

Hem seguit publicant articles i reflexions per mitjà del bloc i també en altres mitjans. El bloc Responsabilitat Global ha tingut un ritme mitjà d'entre 2 i 3 entrades diàries, incloent informacions i esdeveniments sobre RSE. Les informacions que publiquem al bloc es distribueixen també per Facebook i LinkedIn, i enguany també hem incorporat el Twitter. A més, col·laborem a compartir el coneixement a través d'aquests mitjans quan assistim a algun acte sobre RSE.

Hem publicat la nostra newsletter mensual, que ha augmentat els destinataris en 2.000 durant el 2011 superant els 9.000. A més, aquest agost vam arribar a 150 newsletters sobre RSE en 6 anys, que mostra la nostra continuïtat i fidelitat en la divulgació del coneixement. Enguany n'hem fet 14 edicions, dues més que mesos, com a conseqüència de l'activitat especial pel Congrés i el Marketplace:

Nov'11: Proposta Vol. d'Empresa
Nov'11: Participeu al Marketplace
Oct'11: Participeu al Congrés
Oct'11: Congrés Obert Voluntariat
Set'11: Màster Emprenedoria social
Ago'11: Congrés Volunt. / Barça
Jul'11: Programa tRanSparÈncia
Juny'11: Memòries integrades

Mai'11: Nou curs RSE UOC
Abr'11: RSE vs Sostenibilitat
Mar'11: Nous actes i cursos
Feb'11: Any Europeu Voluntariat
Gen'11: Manual Empresa i llengua

Hem desenvolupat la implicació de voluntariat i solidaritat en diferents iniciatives: continuant com a patró de la Fundació Catalunya Voluntària i incorporant-me com a patró de la Fundació ACIDH; desenvolupant accions professionals de manera altruista (com a la 3a Trobada de la Xarxa d’Empreses Ciutadanes del Casal del Raval); col·laborant amb iniciatives socials i culturals (Crowdfunding plataformes: la revolució de les organitzacions sense ànim de lucre...); subscrivint iniciatives socials (Amb VilaWeb, per la llibertat de premsaRetiren su publicidad de programas que pagan a familiares de criminalesNo acatar la festaContractar una línia ADSL a ONO és gratis si ets català però costa més de 100€ si ets estranger. Acabem amb aquests abusosContratar una línea ADSL con ONO es gratis si eres español, pero cuesta más de 100€ si eres extranjero. Terminemos con estos abusos...).

Hem millorat aspectes de la nostra transparència aportant de manera fàcilment accessible la informació de les publicacions realitzades o els vídeos, visibles tots al lateral del bloc.

A nivell ambiental procedirem a calcular i compensar les emissions de CO2 alhora que anem gestionant altres compromisos com El compromís de minimitzar el canvi de mòbil / El compromiso de minimizar el cambio de móvil. També els consums d'oficina s'han mantingut seguint els objectius de mínims.

També hem gestionat els aspectes d'RS en referència als nostres grups d'interèsGestionar les males pràctiques dels proveïdorsExigir als stakeholders que complexin la lleiEls arbres respiren!Dialogando con Triodos BankL’RSE dels intermediaris: passar del pinyó fix al variableLa RSE de los intermediarios: pasar del piñón fijo al variableVodafone ens dóna una resposta satisfactòriaVodafone nos da una respuesta satisfactoriaLes empreses responen... formalmentLogitech comercialitza un teclat on hi falten lletresGestionant l'RSE de proveïdors: Apple.