13.9.10

Demores i morosos

D'empreses moroses sempre n'hi ha hagut. I segurament d'administracions públiques també. Però la diferència és que davant la morositat pública sempre hi havia la seguretat que, encara que la demora fos important, al final la transferència arribaria. Però en el context de la crisi actual, tot és més greu, primera perquè el crèdit no resisteix malgrat les garanties del compromís públic, i segona perquè algunes administracions poden entrar en suspensió de pagaments.

La norma, que pretenia reduir els terminis de pagament, imposa un termini de pagament de 55 dies a les administracions per a aquest any i de 85 dies a les empreses fins al 2011. Però la realitat és tota una altra: els terminis de pagament que imposa la llei de morositat s'incompleixen en molts casos tant per part de les empreses com de les administracions, que es confessen incapaces de fer front a les exigències de la norma. I l'administració està pagant en un termini de 159 dies enfront de la mitjana europea de 57.

Atesa la situació, és normal que les empreses i administracions reconeguin que no poden complir la llei de morositat. Potser el que no és normal és que el Congrés elaborés una llei impossible, amb tan bones voluntats que es podria definir com feta per quedar bé de cara a la galeria.

Si les empreses no tenen línies de finançament no poden pagar, malgrat el que digui la llei. Si les administracions, especialment les locals, no disposen d'un finançament just i adequat als serveis que presten, no poden complir la llei. Aleshores entrem en una roda pitjor, del desprestigi de la norma, de pèrdua de reputació pública, d'esberlament de la seva responsabilitat social, ja prou malmesa.

Ningú troba la injecció d'oxigen que esperava, i els números de l'economia espanyola encara no remunten. Moltes pimes continuen patint una situació insostenible gaire més temps. Seria convenient evitar la política d'aparador i accentuar el suport a la petita i mitjana empresa i fomentar l'emprenedoria.

PD: Les empreses incompleixen la llei de morositat per desconeixement (El Periódico)