27.9.10

Joves de 6 països debatran a Vilanova la situació dels joves LGBT a Europa

  • Catalunya Voluntària reuneix activistes europeus pels drets dels gais i les lesbianes interessats en el model català
  • La trobada d’entitats europees, que es produeix per primer cop a Catalunya, servirà per mostrar els ràpids avenços en drets dels LGBT en els darrers anys en el nostre país
Conèixer el model català de drets pels Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals (LGBT), trencar estereotips, intercanviar experiències i polítiques socials i treballar per a la seva inclusió. Aquest és l’objectiu de l’intercanvi «Ordinary at Last!» (a la fi normal) que reunirà 30 participants de 6 països europeus durant 8 dies a Vilanova i la Geltrú.

L’intercanvi, que comença avui i fins el 4 d’octubre, comptarà amb joves provinents d’entitats d’Itàlia, Turquia, Rep. Txeca, Romania, Eslovàquia i Catalunya que treballen des dels seus països per a la inclusió social dels joves LGBT. A l’intercanvi «Ordinary at last! », organitzat per la Fundació Catalunya Voluntària, es posaran en comú les experiències en el treball amb els joves LGBT d’Europa. A través de l’educació no formal, realitzaran exercicis pràctics, grups de discussió i eines pràctiques per implementar noves tècniques útils per a la millora social d’aquest col·lectiu.

«Les entitats han mostrat un especial interès en conèixer la ràpida transició de Catalunya en el reconeixement dels drets de les persones LGBT: d’ésser un país que rebutjava l’homosexualitat a ser un dels països més sensibilitzat en el reconeixement dels seus drets bàsics, com per exemple el de contraure matrimoni», declara Jordi Tolrà, director de l’intercanvi. «Sovint aquests joves són víctimes d’agressions per la seva condició sexual en els seus respectius països o rebutjats socialment», afegeix Tolrà.

Diverses entitats públiques participen en la programació de l’intercanvi, tant per presentar els seus plans d’actuació en relació a aquest col·lectiu, com per aportar els seus coneixements històrics en la transició d’un país, que fa només unes dècades tenia un caràcter marcadament homòfob, i conèixer la situació i experiència d’aquestes organitzacions a nivell internacional. El departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat presentarà el Pla interdepartamental LGBT i les accions d’aquest col·lectiu incloses al Pla Nacional de Joventut. L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Drets Civils, mostrarà les actuacions municipals de l’Oficina No Discriminatòria (OND) i el Consell Municipal, per la seva part, el Pla Municipal. Els participants, a més, rebran audiència a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

«Ordinary at Last!» comptarà amb ponències d’experts destacats en el treball amb joves LGBT de Catalunya, com Jordi Petit, president de la ILGA i un dels primers activistes d’aquest col·lectiu. També realitzaran activitats l’AMPGIL (Ass. De Mares i Pares de Gais i Lesbianes), la Gailespol (Ass. De policies gais i lesbianes), les Panteres Grogues i Stop SIDA.

L’intercanvi rep la col·laboració del casal Lambda i la Coordinadora Gai Lesbiana, entitats referents en la lluita pel reconeixement dels drets dels LGBT.

La Fundació Catalunya Voluntària té com a principal objectiu la promoció del voluntariat juvenil, l’educació per la pau i la mobilitat dels joves, així com la internacionalització del treball de les entitats catalanes i la creació d’espais d’educació no formal.

Contacte premsa:
+34 93 412 4493,+34 616343752
comunicacio@catalunyavoluntaria.cat
catalunyavoluntaria@catalunyavoluntaria.cat

Nota de transparència informativa: Josep Maria Canyelles és patró de la Fundació Catalunya Voluntària