16 de desembre del 2008 - per CEEC
Conseller Saura, destitueixi ja a Jiménez Villarejo. L'ètica, l'estètica i la ciutadania li agrairan
El President del Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya, Carlos Jiménez Villarejo, afirma, en un article que publica avui el diari "El Periódico", i ho fa sense cap mena de dubte, que els Mossos condemnats per tortures són, efectivament, culpables, i que la sentència "contribuirà a enfortir la policia catalana". Del que fa al concepte d'ètica del senyor Villarejo, ja en parlarem més endavant, però podem afirmar que, tot i el càrrec que ocupa, desconeix absolutament la realitat de la policia catalana, un fet que hauria de suposar la seva immediata destitució. La policia catalana, i en particular el Cos de Mossos d'Esquadra, no tant sols no es sent recolçada per aquesta sentència, sinó que els professionals de la seguretat pública surten al carrer amb por. I és lògic. Si un detingut que presenta un blau a l'esquena i denuncia tortures té més credibilitat que cinc agents de l'autoritat i un metge forense, i aquests són, a més, condemnats per tortures a penes de més de sis anys de presó, els companys d'aquests policies s'ho pensaran abans de fer una detenció. Perquè si per un blau es rep una condemna tant dura, què pot passar si es produeix una lesió greu?
No sabem si el senyor Jiménez Villarejo cau en, com ell acusa al col·lectiu policial català, "una vindicació corporativa". Per a que ens entenguem: Jiménez Villarejo és jutge i dona plena validesa i credibilitat a una sentència que tant polítics com intel·lectuals han posat en dubte; hi ha potser corporativisme judicial? Perquè no critica la carta pública escrita pel jutge degà de Barcelona en que aquest desqualifica moltes actuacions dels Mossos d'Esquadra en un acte de corporativisme més que mal entès? Potser perquè no hi ha un comitè d'ètica judicial? Doncs ja va sent hora de crear-lo. I, posats a fer, que el presideixi un Mosso d'Esquadra, així no hi haurà corporativisme i sí corresponsabilitat.
També ens agradaria saber si el President del Comitè d'Ètica Policial de Catalunya llegeix el mateix diari on ha publicat el seu darrer article, el qual, el passat dia 11, informava que ha aparegut un nou testimoni que afirma que el ciutadà romanès presumptament torturat li va demanar que testifiqués en fals i li va assegurar que "pensava treure molts diners".
Té algun interès especial el senyor Jiménez Villarejo en enviar durant sis anys a la presó a uns professionals més que solvents? O el que vol és justificar el seu càrrec i, amb ell, el seu sou? La "fermesa contra la tortura" inclou que es desemmascarin les falses denúncies i que les sentències s'ajustin al mal causat. Com també inclou, encara que no sigui part de la seva "jurisdicció", denunciar les tortures i maltractaments allà on aquests es produeixin, així que esperem un proper article del jutge Jiménez Villarejo carregant contra l'Estat espanyol per haver estat condemnat pel Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg en repetides ocasions.
Articles com el que ha escrit aquest jutge són possibles perquè, al marge, aquí si, d'un corporativisme que fa pudor, el Conseller d'Interior s'ha passat dos anys fustigant a la policia, tractant-la com si tot policia fos culpable per raó de la seva professió, i donant per sentat que els nostres professionals de la seguretat són com els "grisos" del franquisme. Sortosament, el conseller Saura està rectificant aquesta política, i no és tard per a que canviï el President, manifestament partidista, d'un Comitè d'Ètica que hauria de ser objectiu i imparcial. Mai és tard per a esmenar els errors. Cessar Jiménez Villarejo seria una molt bona manera d'esmenar-ne un.
Accés a la font
18.12.08
Sobre el Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya
Donada l'actualitat d'algunes notícies sobre la policia catalana, transcrivim un article del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya (CEEC) en que critiquen el paper del president del Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya, un òrgan del qual ja n'havíem parlat en aquest bloc per a felicitar-nos de la seva existència.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada