16.12.08

El primer submarí català observarà l'estat ambiental de la costa

El primer submarí català de l'època actual comença a agafar forma i una de les seves funcions, en paraules del director del projecte, Pere Forés, serà observar el fons del litoral degradat per tal d'estudiar-lo i fins i tot poder prestar solucions. Segons Forés, les costes dels Països Catalans estan entre les més afectades per la contaminació i estan molt degradades.

El submarí tindrà diversos usos científics, i també hauria estat útil davant una tragèdia com la del Prestige a la costa gallega, ja que en aquell moment no es disposava de cap instrument com el que ara estan construint.

"Serà el més profund del món amb una cúpula de metacrilat d'aquestes proporcions", explica el director del projecte, Pere Forés. Sense tenir en compte la cúpula, és el novè del món amb més capacitat de profunditat, afegeix. Els treballs d'elaboració es poden contemplar en el taller situat al Museu Marítim de Barcelona i en la seva opinió, el projecte pot estar acabat a finals del 2009 o principis del 2010, per així poder celebrar l'Any Narcís Monturiol, l'inventor de l'Ictineu 1, el primer submergible de la història.

Narcís Monturiol (Figueres, 1819), enginyer, artista i intel·lectual català, va tenir la idea d'inventar el primer submarí tot observant la perillosa feina dels recol·lectors de corall a Cadaquès. Això el va portar a pensar sobre la navegació submarina, en un acte que avui catalogaríem d'innovació social al servei de la millora de la seguretat laboral.

Monturiol tenia idees avançades i de caràcter utòpic. Donà suport a la participació catalana a la comunitat utòpica "Icària" i "Nova Icària", i hagué d'exiliar-se a França el 1848 a causa de les seves idees polítiques. El 1858 presentà el seu projecte amb una tesi titulada l'Ictini o la nau-peix. El 1859 va fer el primer viatge amb el seu primer submarí, l'Ictíneu I, al port de Barcelona, i posteriorment l'Ictíneu II.

No podem deixar de fer referència també a la falsificació de la història, que encara perdura avui dia, i que li nega l'autoria de l'invent:

"Les dificultats creixien per manca d'ajut econòmics que el govern espanyol havia promès i que mai no van arribar. Si els Ictinis haguessin estats presents, les colònies de Cuba i de Filipines no s'haurien perdut donat que els vaixells nord-americans haurien estat absolutament vulnerables als atacs dels submarins catalans".

"Quan els llibres «d'Història d'Espanya» parlen de l'inventor del submarí, 30 anys més tard que els Ictinis haguessin maniobrat en públic a la Mediterrània, i diuen que Isaac Peral, va ser el primer «inventor español del submarino» als catalans se'ns regira l'estómac". Accés a la font

És un cas interessant en què hi ha aspectes de responsabilitat social tant en el seu origen, com en l'aplicació que es vol fer de l'actual desenvolupament. Alhora que també hi ha una manifesta manca de responsabilitat en l'assignació històrica de l'autoria de l'invent. Els motius són clars, oi?

Notícia al Periódico [ca] [es]