16.12.08

Catalunya i Escòcia col·laboraran en energies renovables i recerca

Catalunya i Escòcia col·laboraran en energies renovables, biotecnologia, biomedicina i recerca científica.

Els contactes pretenen incorporar el perfil empresarial, universitari i científic, i no quedar-se únicament en la dimensió institucional.


El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, s’han reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat amb l’objectiu de consolidar les relacions entre els dos països i enfortir la cooperació en els àmbits considerats d’interès comú.

Segons ha destacat el vicepresident del Govern a la sortida de la reunió, que ha qualificat d’“enormement positiva”, la sessió de treball amb el primer ministre escocès ha permès avançar en la cooperació entre els dos països que ja es va començar a perfilar el passat 10 de gener durant el viatge oficial que Josep-Lluís Carod-Rovira va fer a Edimburg. “Són molts, diversos i variats els àmbits i els terrenys en els quals Catalunya i Escòcia tenim punts en comú”, ha manifestat el vicepresident, qui ha remarcat les “coincidències i la complicitat” entre els dos països. Per Josep-Lluís Carod-Rovira, “avui la complicitat entre Escòcia i Catalunya no és només de passat, ni ho és només de projecte de futur, sinó que sobretot ho és de realitat de present i per això ens interessa arribar a acords, a treballs conjunts en el terreny de la biotecnologia, la biomedicina, les energies renovables i la recerca científica perquè aquesta és en el segle XXI la manera més efectiva de poder avançar”.

El primer ministre escocès ha mostrat interès en qüestions com el sistema públic de mitjans de comunicació audiovisuals de Catalunya per la propera posada en marxa de la ràdiotelevisió escocesa, també en la biotecnologia, l’organització dels Jocs Olímpics de l’any 1992 (Glasgow organitzarà el 2014 els Jocs de la Commonwealth) o també la implantació del domini d’internet .cat, tenint en compte que properament ha de posar en marxa el domini .scot. Mentrestant, ha ofert a Catalunya la seva experiència en el terreny de les energies renovables.

Tant Catalunya com Escòcia comparteixen el fet de ser dues de les més importants nacions sense estat propi del món. De fet, el primer ministre escocès s'ha referit a la qüestió del reconeixement del dret a decidir i de les llibertats nacionals i ha fet notar que en el cas de la Gran Bretanya l'Estat reconeix sense ambigüetats el caràcter nacional d'Escòcia i que en cas que aquest país ho vulgui no tindrien problemes per a reconèixer una declaració d'independència. La comparació amb l'Estat espanyol ha posat damunt la taula la manca de fonaments democràtics del sistema constitucional espanyol, on no es reconeixen plenament les realitats nacionals i on la Carta Magna preveu la intervenció de l'exèrcit en cas de secessió.