18.12.08

ACC1Ó reuneix a Barcelona experts i líders mundials per debatre el rol de l'empresa en la cooperació al desenvolupament

· Aquesta jornada té com a objectiu promoure una major participació de les empreses catalanes en les oportunitats que ofereixen els països menys afavorits i que poden impactar positivament en el seu desenvolupament.

· ACC1Ó i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament han impulsat més de 80 projectes de cooperació empresarial en aquests països.


Dimecres, 17 de desembre de 2008.- ACC1Ó CIDEMCOPCA va reunir el dilluns passat líders i experts mundials per a analitzar els rols que poden adoptar les empreses privades per tal de contribuir a alleugerir la pobresa en els països en vies de desenvolupament.

La sessió va tenir la presència del Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, qui va animar les empreses catalanes a ser més actives en les oportunitats que ofereixen els països en desenvolupament, destacant que "és un exercici de responsabilitat però també d'interès per a les empreses catalanes, contribuir activament en el progrés d'aquests països menys afavorits".

En aquest sentit, Huguet va ressaltar el fet que la reducció de la pobresa i el creixement econòmic són dos objectius perfectament compatibles: "Catalunya és un país tant d'empresaris com de solidaris. De fet, les dues coses van lligades perquè en totes dues es necessiten emprenedors".

Al llarg del debat es van analitzar els beneficis econòmics i impactes positius que poden tenir per a l'empresa catalana la realització d'actuacions en països en vies de desenvolupament, considerant els seus habitants no només com a potencials clients dels seus productes o serveis sinó també com a empleats, com a proveïdors i com a socis de projectes empresarials comuns en models de negoci rendibles que tenen, com a conseqüència, una millora de les condicions de vida del país d'actuació.

Així, obrir-se als nous mercats que ofereixen els països en vies de desenvolupament i incorporar les persones "pobres" (que compten amb menys de 2 euros diaris) com a clients, empleats, productors i propietaris de petits negocis, pot ser rentable per a les empreses catalanes i arribar a generar beneficis que, en ocasions, poden ser majors als creats en alguns mercats desenvolupats.

Aliances del sector públic i privat en la cooperació al desenvolupament

D'altra banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya, David Minoves, va ressaltar que "en èpoques de crisi és important mantenir el compromís amb la cooperació al desenvolupament i resulta molt interessant que el sector privat complementi els esforços d'altres actors com ara administracions públiques, ONGDs, universitats, sindicats i diferents organismes multilaterals internacionals en el terreny de la cooperació".

ACC1Ó, amb el suport de l'ACCD, ha fet possible la realització de més de 80 projectes de cooperació empresarial al desenvolupament implementats per entitats catalanes en una vintena de països en vies de desenvolupament amb un import total que supera els 10 milions d'euros.

Presentació de l'Informe "Les empreses davant el repte de la pobresa"

En el marc de la jornada, el Director del Programa de la Iniciativa per al Creixement dels Mercats Inclusius, Sabha Sobhani, del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), va presentar l'informe "Les empreses davant el repte de la pobresa", elaborat per aquest organisme. Entre les principals conclusions d'aquest informe destaca la convicció de que el sector privat constitueix un important recurs sense explotar en inversió i innovació per tal d'aconseguir els objectius de desenvolupament del mil·lenni.

L'informe ofereix així estratègies i eines per a que les empreses expandeixin les seves activitats empresarials més enllà de les pràctiques habituals. Aquest estudi és el resultat d'investigacions basades en 50 estudis de casos, articles i ressenyes d'una xarxa d'acadèmics de països en desenvolupament, així com d'un divers grup assessor d'institucions amb experiència en el paper del sector privat.

Sobhani va explicar que aquest informe "demostra que en condicions el sector privat pot alleugerir la pobresa i contribuir al desenvolupament humà de moltes maneres, al mateix temps que les empreses incrementen els seus beneficis i es pot crear valor a ambdues parts".

L'expert va explicar també que "s'ha de tenir en compte que l'efectivitat del sector privat en promoure el desenvolupament depèn, segons l'informe, de la solidesa de l'Estat i de la qualitat de les institucions polítiques, socials i econòmiques" i ha destacat que aquest informe "ofereix estratègies exitoses per superar els habituals obstacles quan aquestes dues condicions no es compleixen".

Font: ACC1Ó