27.12.08

La Plataforma per la Llengua rep el Premi Voluntariat 2008 en l'apartat de votació popular

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, lliura els XVI Premis Voluntariat 2008, dotats amb un total de 26.000 euros. Els tres projectes premiats han estat realitzats per la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Vilavecchia, per la Fundació Marianao i per la Plataforma per la Llengua - Col·lectiu l’Esbarzer. Les tres entitats pertanyen a la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS).

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha lliurat els XVI Premis Voluntariat, en el marc de la celebració del Dia Internacional del Voluntariat, instaurat per les Nacions Unides el 5 de desembre a mitjan anys vuitanta. En l’acte, que es va fer al Palau de la Generalitat, el dijous, 11 de desembre, també hi van participar el secretari d’Acció Ciutadana, Josep Maria Civis, i la vicepresidenta del Consell del Voluntariat, Maria Assumpció Vilà.

El Jurat de la setzena edició dels Premis Voluntariat, format pel conseller de Governació, Jordi Ausàs; el director general d’Acció Comunitària, Xavier Garriga; el subdirector general de Cooperació i Social i Voluntariat, Ramon Vílchez; la representant de la Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral, Esther Jolonch; la representant de l’entitat Punt de Referència, Marta Bàrbara, i el representant de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), Miquel Aguilar, ha emès el veredicte següent:

1.- El projecte “Voluntariat de suport per a nens i joves amb malaltia de llarga durada”, realitzat per la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Vilavecchia, ha aconseguit el Premi Voluntariat 2008 en la modalitat d’àmbit nacional, dotat amb 12.000 euros. Aquest projecte consisteix a donar suport als infants i joves malalts de llarga durada i a les seves famílies. Du a terme un suport global, entès com una atenció integral que va més enllà de l’àmbit hospitalari, i porta a terme tasques de sensibilització al voltant de les malalties de llarga durada.

2.- El projecte “VPK Programa d’oci nocturn alternatiu”, realitzat per la Fundació Marianao - Casal Infantil i Juvenil de Marianao, ha aconseguit el premi en l’àmbit local i comarcal, dotat amb 8.000 euros. Aquest programa s’adreça als joves entre 15 i 30 anys i intenta crear un espai alternatiu en el temps lliure dels joves que els permeti gestionar l’oci i afavoreixi una actitud de participació activa.

3.-El projecte “Voluntariat per la llengua i la cohesió social”, realitzat per la Plataforma per la Llengua - Col·lectiu l’Esbarzer, ha estat premiat en l’apartat de votació popular. Aquest projecte pretén estendre l’ús social del català en tots els seus àmbits.

Aquest tercer premi es va resoldre amb una votació popular entre els treballs finalistes de les dues primeres modalitats per mitjà del web www.premis.voluntariat.org, tal com estableixen les bases dels Premis, i per quart any consecutiu. D’altra banda, el primer Premi Eliseu Colomer ha quedat desert perquè les obres presentades no complien els requisits establerts a les bases.

Nou impuls al Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat

Durant l’acte, el conseller Jordi Ausàs ha explicat el nou impuls que el Departament està donant al Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat, especialment amb l’elaboració del Pla d’execució, un element fonamental que ha suposat la implicació de tots els departaments de la Generalitat i la participació de la Comissió Rectora del Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat i el Consell de Voluntariat.

El conseller Jordi Ausàs ha dit que “aquest Pla d’execució ha suposat un intens treball intern que ha servit per recollir totes les actuacions que en matèria d’associacionisme i voluntariat es porten a terme des de la Generalitat”. També ha explicat que “per a l’any 2009 hi ha la proposta de realitzar, com a mínim, 156 actuacions amb una inversió garantida de més de 18 milions d’euros”.

A més, el conseller Jordi Ausàs ha recordat que els Premis Voluntariat van ser creats pel Govern català amb un doble objectiu: possibilitar un reconeixement social i institucional del voluntariat, i premiar i impulsar les actuacions de les associacions que contribueixen a fer una societat més justa i solidària. A Catalunya, actualment, més de 670.000 persones, un 13,1% de la població major de setze anys, du a terme activitats de voluntariat.

Informació extreta de la FCVS


La Plataforma per la Llengua rep el Premi Voluntariat 2008 en l'apartat de votació popular

Tais Bastida, representant de la Plataforma per la Llengua, va parlar sobre la importància de respectar i reconèixer les diferents cultures per aconseguir una bona inclusió i cohesió social, i va afirmar que "la incorporació d'alumnat, treballadors i famílies nouvingudes a la nostra societat, sense accés al català, representa una forma més d'exclusió social".

El representant de l'entitat va recordar que "més de 20.000 voluntaris i més de 400 entitats participen en el programa de les parelles lingüístiques" i va afegir: "És necessària la coordinació d'objectius i actuacions de tots els agents socials que intervenim en la rebuda i la inclusió social de la població nouvinguda". Per això, va assenyalar que la Plataforma per la Llengua espera que aquest premi "fomenti cada vegada més la cooperació entre les associacions, evitant la competitivitat".

Informació extreta de la Plataforma