16.12.08

El futbol com a espai de trobada i germanor

A pesar del trist espectacle que alguns esports ens deixen de vegades, ja sigui per la violència en els estadis, l'ús de productes prohibits, o les actituds contràries al fair play, els esports també poden ser un espai de trobada i germanor.

Ens agrada viure així els partits que en els darrers anys està mantenint la selecció catalana de futbol, ja que aprofita l'esdeveniment per a fer-ne tota una festa de civisme, convidant a l'encontre la selecció d'algun país entre els que tenen una major representació entre la nova ciutadania catalana.

Sense anar més lluny, el proper 28 de desembre, s'enfrontaran en un partit amistós les seleccions nacionals de Catalunya i Colòmbia.

El fet que Catalunya hagi acollit amb molt poc temps una gran quantitat de persones vingudes d'altres països, l'ha convertit en una de les societats amb major nombre d'immigrants. Si tot just ens en estàvem sortint positivament de la immigració del segle XX, amb una gran capacitat de continuar sent una societat cohesionada per mèrit de tothom, el segle XXI ens ha portat de cop més d'un milió de persones que fugien de la misèria o les poques possibilitats dels seus països d'origen i venien a Catalunya en cerca d'oportunitats. Així, hem passat de 6 a 7.5 milions d'habitants en aquests sis o set anys.

Per això, entenem que la tria que fa la Federació Catalana de Futbol procurant que cada any vingui una selecció d'algun país amb força representació a Catalunya, no respon en exclusiva a una manera d'afavorir la presència de públic, sinó a una filosofia d'ajudar a la integració de les persones nouvingudes al país d'acollida. I l'esport, tal com ho fa el Barça de manera molt destacada, és una manera excel·lent i prioritària de treballar amb aquesta voluntat.